fbpx Skip to content

Adaptarea – Cum îmbrățișăm schimbarea în fluxul vieții

  • Română
  • English
Reading time:

Totul în jurul nostru se află în continuă schimbare. Din momentul în care ne naștem, până la finalul vieții, trebuie să ne adaptăm continuu în funcție de situația în care ne aflăm.

Pentru a prospera într-un mediu care se schimbă continuu, trebuie să ne adaptăm. Și chiar dacă poate ai auzit asta de multe ori, te-ai gândit cu adevărat ce înseamnă pentru tine?

Cum are loc adaptarea?

Gândește-te cum ai tratat situațiile din trecut: susținerea unei prezentări în fața unor necunoscuți, un interviu, o situație critică, etc.

De fiecare dată, ceea ce te-a ajutat cu adevărat a fost adaptarea. De exemplu, poate am fost învățați să procedăm într-un anume fel și să urmăm tipare specifice pas cu pas. Iar apoi când am fost puși în fața faptului împlinit descoperim de multe ori că teoria nu e la fel ca practica. 

Cum Să Crești Vânzările Afacerii, Prin Propriile Sisteme Automate de Promovare Online

…fără echipe mari și costisitoare de marketing, fără să postezi zilnic pe social media, și fără să pierzi mult timp, bani și energie până testezi și validezi propriile idei

Nu te baza pe creierul arhaic de acum 500 de ani și folosește strategia evolutivă stabilă. O strategie stabilă din punct de vedere evolutiv este o strategie impermeabilă atunci când este adoptată de o populație în adaptare la un mediu specific, adică nu poate fi înlocuită de o strategie alternativă care poate fi nouă sau rară.

„Nu este cel mai puternic al speciei care supraviețuiește, nici cel mai inteligent. Cel care supraviețuiește este cel mai adaptabil la schimbare.” – Charles Darwin

Gândește-te la un leu care vânează. El refuză să vâneze pentru că nu îi place? Crezi că un vegetarian nu va mânca carne dacă nu are de ales? Nu. Pentru că dacă s-ar întâmpla asta, există riscul să nu supraviețuiești. Exact la fel este și în viața ta. Dacă refuzi să te adaptezi, te condamni la stagnare sau chiar la eșec.

Să luăm exemplul lui Steve Jobs, care a inventat smartphone-ul. Deși a văzut potențialul acestei tehnologii, a adaptat-o pentru a satisface nevoile oamenilor. Așa a ajuns să schimbe lumea. A înțeles că adaptarea nu înseamnă să renunți la ceea ce ești, ci să evoluezi pentru a te potrivi mediului în care trăiești.

Multă lume nu se adaptează la situații simple din viețile lor, iar apoi se plâng că au probleme. Similar, toate persoanele se conduc pe baza unor moraluri și etici despre cum trebuie să funcționeze lucrurile. Ulterior întâlnesc persoane cărora vor să le „arate ei” cum stau lucrurile. Dar nu așa funcționează lumea.

Adaptarea nu este opțională. Este obligatorie. Este diferența dintre a fi un supraviețuitor și un spectator în propria ta viață. Dacă nu te adaptezi, vei rămâne în urmă. Este atât de simplu.

Când a fost ultima oară când ai învățat ceva nou? Când ai studiat o limbă străină, o nouă abilitate sau o nouă tehnologie, doar pentru a te adapta la noul mediu în care trăiești? Dacă răspunsul este „de mult timp” sau „niciodată”, atunci ar trebui să te întrebi de ce și să iei măsuri.

„Viața este o serie de schimbări naturale și spontane. Nu le rezista – aceasta doar creează regret. Lasă realitatea să fie realitate. Lasă lucrurile să curgă natural în direcția în care vor.” – Lao Tzu

În viață există lucruri care se pot schimba și lucruri care nu se pot schimba. Poți să te încăpățânezi să te lupți cu ceea ce nu se poate schimba, sau poți să decizi să te adaptezi și să te aliniezi cu ceea ce se poate schimba. Aici este adevărata putere. Capacitatea ta de a te adapta va determina cât de mult poți să progresezi în viață.

Asumă-ți responsabilitatea și adaptează-te

Este ușor să ne lamentăm pe margine, să acuzăm politica, economia sau societatea pentru neajunsurile noastre. Este mult mai dificil să ne privim în oglindă și să recunoaștem că nu ne-am adaptat, că am ales stagnarea în locul evoluției.

Înscrie-te la newsletter-ul meu săptămânal

Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.

Nu mai sta pe margine și blama lumea pentru nefericirea ta. Nu te mai plânge de cum este viața. Ia-o în mâinile tale. Adaptează-te. Începe să înveți, să evoluezi, să te dezvolți.

Să luăm drept exemplu revoluția digitală. Câți dintre noi am rămas în urmă, agățați de vechile metode, în timp ce alții au adoptat noile tehnologii și au prosperat? Îți verifici mailul de pe telefon sau te duci încă la poștă? Comanzi mâncare online sau te duci să stai la coadă? Învățăm să ne adaptăm și să îmbrățișăm tehnologia sau refuzăm să ne schimbăm și rămânem în urmă?

Ce înseamnă adaptarea?

Adaptarea nu înseamnă să renunți la cine ești sau la valorile tale. Nu. Este despre a-ți îmbunătăți abilitățile, a-ți extinde orizonturile și a-ți maximiza potențialul în această lume în continuă schimbare. Nu te poți opune fluxului vieții, dar te poți adapta și poți învăța să înoți în direcția care îți va aduce cele mai bune rezultate.

În concluzie, dacă vrei să ai succes în viață, trebuie să te adaptezi. Nu te mai opune schimbării. Învață să îmbrățișezi noul, să îți dezvolți abilități noi și să te adaptezi la circumstanțele în schimbare. Dacă faci asta, vei fi cu un pas înaintea celorlalți, iar succesul îți va bate la ușă.

Care este aria numărul 1 în care nu ai evoluat și nu ai adaptat cât mai repede?

adaptarea-in-orice-context

✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:

1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată

Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile. 

2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.

3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.

Înscrie-te la newsletter-ul meu

Vezi de aici ce email-uri am mai trimis abonaților mei în trecut.