fbpx Skip to content

În acest articol descriu pe scurt cum a fost 2022 pentru mine: ce experiențe am avut, ce învățături am desprins, ce pierderi am avut și alte cele. 

Toate acestea prezentate într-o ordine cronologică, deci pentru unii, unele subiecte pot fi mai interesante la început, altele la mijloc, altele la final.

Am împărțit acest articol în 4 capitole mari:

 • iarna
 • primăvara
 • vara
 • toamna
 • +câteva concluzii de final

Iarna

Ca idee: folosesc Google Photos unde mi se salvează automat toate imaginile/pozele/printscreen-urile făcute de-a lungul timpului. Astfel, când vreau să „răscolesc” prin amintiri (ceea ce fac super rar, cum e cazul de față) intru rapid pe aplicație și dau scroll până la perioada pe care o doresc.

După petrecerea de Rev, a urmat ca în fiecare an o perioadă de câteva săptămâni de liniște: muncă, optimizări prin agenție, postări și reclame pentru clienți și alte lucruri normale (să nu uităm de mersul la sală).

Mi-am vândut GoPro-ul pe OLX. Mi-am luat un GoPro Hero 10 în vara 2021, în speranța că îl voi lua peste tot cu mine ca să filmez. Chiar dacă are o stabilitate super bună și acele funcții wide și ultra-wide la cameră, am fost dezamăgit de calitatea filmărilor (de audio am fost chiar mulțumit). În condiții de lumină slabă (prin încăperi cu puțină lumină, seara, noaptea) se vede foarte slab și zgomotos. Poate ar fi trebuit să-mi dau seama din reclamele care erau făcute toate ziua, în condiții de lumină bună.

gopro hero 10 black

Mi-am luat Brevetul de Turism de la Minister. În liceu când diriginta ne-a pus întrebarea: „Ce vreți să deveniți când veți fi mari?”  Eu am răspuns: Vreau să am un hotel la mare. Poate în viitor… cine știe? Deși, în rest, e doar o bucată de hârtie cartonată pe care o țin în vitrină.

Tot la început de an, în pararel, pe lângă ce făceam eu cu marketingul, am decis să mă alătur unei afaceri de tip MLM (multilevel marketing), asta pentru că am tot avut tangențe de-a lungul timpului cu persoane care activează în această industrie și am zis să încerc și eu să văd dacă îmi place.

Această afacere se numește DuoLife și oferă diverse beneficii membriilor (ca orice alt MLM): comision din recomandări, bonusuri, mașină și vacanțe (dacă atingi un anumit nivel) și multe sesiuni de training, evenimente și networking.

Ce mi-a plăcut:

 • toți oamenii pe care i-am cunoscut au o mentalitate sănătoasă: muncesc din greu, se educă continuu, au atitudine pozitivă
 • produsele sunt chiar top (încă le folosesc) – ei au suplimente alimentare foarte sănătoase 100% naturale: organice, fără gluten, fără organisme modificate genetic, cu diferite acreditări internaționale
 • tehnicile de leadership și network marketing folosite sunt destul de bune și bine gândite
 • poți învăța foarte multe abilități (comunicare, vorbit în public, negociere, prezentare, persuasiune, etc.) care te ajută mult în viață, poate mai mult decât o fac majoritatea instituțiilor de învățământ

Ce nu mi-a plăcut:

 • nu era transparență 100% în ceea ce privește sistemul de câștig și ți se dădeau informații „cu porția”
 • se vinde mult visul îmbogățirii și sistemul e bazat pe recrutare continuă ceea ce nu îl face stabil pe termen lung (practic cei „de sus” sunt finanțați de cei „de jos” care intră mai târizu în sistem; similar unei scheme piramidale; atâta timp cât există oameni care continuă să se alăture sistemului, cei de deasupra vor câștiga)
 • trebuie să-ți aloci mult timp ca să „construiești” și devine un full-time job fără îndoială, chiar dacă se prezintă a fi „o activitate pentru care îți aloci maxim 2-3 ore pe zi”
 • se prezintă ideea de „propriul business” deși nu are nici o legătură cu a avea propria afacere deoarece nu controlezi nimic și oricând sistemul poate fi modificat și îți poate da peste nas; Când ai propria afacere, tu ești cel care creează sistemul și ai control total asupra lui. E mai mult un fel de „affiliate marketing” la care plătești abonament lunar ca să rămâi în joc.

Deci sunt plusuri și minusuri (ca în orice domeniu). Pentru unii e un sistem foarte potrivit, pentru alții nu. Am văzut multe exemple de succes de la ei, deci de putut se poate dacă există tragere înspre asta, ambiție și perseverență.

În această perioadă am fost cu ei și la o cabană. Mi-a plăcut că, deși nu cunoșteam pe nimeni, m-au făcut să mă simt bine și m-am integrat ușor în grup. Am fost și la o cabană la munte în zona Sibiu. Priveliștea super!

cabana

Am fost și la alte cabane cu prietenii. Oricum, în paralel mi-am continuat activitatea pe marketing cu agenția. Am fost inspirat să nu las baltă tot ce am construit până în acel moment deoarece era tentația mare să rămân cu DuoLife. Dar cumva am simțit că nu e pentru mine, deși am avut chiar un start foarte bun și destul de norocos (în aproape 3 luni de la începere, aveam deja sub mine peste 50 de persoane, și am făcut câteva comisioane bune de acolo, dar acei bani i-am folosit pentru a-mi ține contul activ următoarea perioadă (ca să-ți ții contul activ, trebuie să comanzi lunar produsele).

Newsletter

 

Înscrie-te la newsletter-ul meu pentru a primi săptămânal un email cu metode specifice prin care să îți crești veniturile prin marketing digital.

Durează 10 secunde.

 

Primăvara

De ziua mea prietenii mi-au făcut o petrecere surpriză la Cluj. La Bistrița am sărbătorit cu alți prieteni apropiați. Eu mi-am făcut cadou un iPhone 13 Pro și aici vreau să mă opresc să fac câteva precizări:

 • nu am schimbat telefonul de 5 ani până să cumpăr acel iPhone; și am trecut de pe Androit pe iOS
 • am analizat toate variantele de top de pe piață la momentul respectiv și iPhone-ul era de departe cel mai bun (mă interesa cel mai mult camerele pentru filmat, design-ul, viteza și spațiu mare de stocare)
 • după aproape 10 luni de folosire zilnică minim 2-3 ore, îl recomand maxim

Am fost pentru prima dată singur cu avionul în Spania, într-un proiect Erasmus, pentru 1 săptămână. Apropo, biletele le-am luat de pe kiwi.com. Am fost mulțumit de experiența cu ei.

După 2 zile de stat la București, am luat zborul: București – Madrid; De la Aeroport Madrid am luat Uber-ul la Gara din Madrid (am plătit undeva la 60 de euro pentru călătoria de vreo 30 de minute – era cea mai ieftină și rapidă variantă, făcând referile strict la transport gen taxi). De la Gara Madrid am luat trenul la A Coruna pentru că am vrut să experimentez mersul cu trenul în Spania. A fost genial: 600 de km i-am făcut în 4 ore. Mergeam cu aprox 250km/h. Ce frumos ar fi să fie așa și în România.

De la Coruna am luat bus-ul până la Sada (1 oră). De la Sada am mers pe jos până la cazare în Gandario (satul de vis-a-vis).

Am ieșit foarte mult din zona de confort în toată această experiență de călătorit.

În Spania am cunoscut oameni foarte faini din mai multe țări, am vizitat 2 orașe și m-am bucurat de experiență.

Tot această perioadă de primăvară fost la câteva evenimente, la sală, am continuat să citesc, am continuat activitatea cu agenția de marketing și între timp am renunțat la DuoLife, după ce am decis că nu e pentru mine.

Una dintre cele mai tari chestii din Spania a fost faptul că am format o trupă muzicală și am compus un cântec de la zero pe care apoi l-am înregistrat într-un studio și apoi l-am cântat live într-un Pub din Spania în fața unei audiențe 😂.

piesa
cantare-live

Piesa Noastră:

În locul GoPro-ului (de care am fost dezamăgit), am decis să îmi iau și o cameră bună de filmat.

După un research amănunțit pe Google și Youtube, am ajuns la concluzia că cea mai potrivită cameră pentru nevoile mele este Sony ZV E10. Este o cameră pe care am plătit aprox 4500 de lei și pe care o folosesc la live-uri, filmări, fotografii ceva mai profi decât poți obține cu un iPhone și în loc de webcam-ul pușcat de la laptop (aparent cei care creează laptop-uri de calitate nu se concentrează foarte mult pe webcam).

După câteva luni de folosire sunt foarte mulțumit de cameră pentru că:

 • e mică și portabilă (am luat-o inclusiv în călătoriile cu avionul)
 • are un senzor și lentilă ce oferă calitate foarte bună la filmări
 • are hdmi, usb-c, port audio pentru căști și port pentru microfon extern
 • ecranul se rotește 180 ceea ce îmi permit să mă văd în timp ce mă filmez
sony

Tot în această primăvară, la final de aprilie am mers cu câțiva prieteni pe insula Creta, în Spania unde am stat 9 zile. Experiența a avut lor prin intermediul asociației Bistrița Business Academy

Acolo am cunoscut atât greci cât și tineri din Letonia, Lituania și Italia. Am fost și pentru prima dată în Grecia și mi-a plăcut maxim.

Am stat într-o zonă de Camping, aproape de mare și de orașul Chania. 

Cât timp am fost în Creta am și lucrat ca un „digital nomad”. Mi-am luat laptop-ul cu mine, camera și am lucrat exact ca cei pe care îi vedem în pozele de pe Instagram, stând la plajă. Cel mai tare a fost să am meeting-uri pe Zoom cu clienții de la terasă, în fața unei piscine, cu un cocktail alături.

laptop-la-piscina

Într-una din seri, am participat și la un concurs internațional la care am luat locul 3.

Grecia m-a prins super mult. 

Totul era foarte chill. Dimineața mergeam la alergat pe plajă alături de @anirazvanhoratiu. De 2 ori am făcut și antrenament într-un parc de workout de lângă plajă. 

În timpul zilei aveam activități cu lumea bună de acolo și mai lucram între timp pe laptop sau mergeam la piscină ori pe plajă. Mâncarea a fost gustoasă. Seara făceam petreceri pe plajă până noaptea târziu. Am vizitat și orașul Chania și în una din zile am închiriat cu prietenii un Van și am mers până în partea opusă a insulei la plaja Elafonissi.

cu-prietenii-in-creta
lucru-in-creta
piscina-creta-grecia
elafonissi

Vara

Vara aceasta a fost și ea destul de plină de evenimente.

A început cu câteva momente alături de iubita mea prin zona Clujului și ulterior la Festivalul Unchain din Oradea.

Tot în această perioadă am lucrat destul de instens în agenție: am început noi colaborări cu diferite brand-uri, am creat noi materiale, am îmbunătățit procesele și website-urile.

De asemenea am filmat și podcast-uri noi alături de Adrian Solcan. Le găsești pe canalul meu de Youtube.

Și să nu uităm de consecvența de a merge la sală de cel puțin 3 ori pe zi, toată vara (mai puțin în călătorii).

Au mai fost și alte evenimente dar nu știu dacă are sens să le enumăr pe toate (alte ieșiri, cabane și muuult lucru).

August a început în forță cu Untold și l-am încheiat tot în forță printr-o nouă călătorie peste hotare, de data asta în Turcia.

Experiența din Turcia a fost una deosebită. A fost a doua dată în Turcia (prima dată am fost la Hotel Karmir pe care îl recomand).

De data aceasta am experimentat mult mai mult din cultura turcilor.

Am fost câteva zile în orașul Kahramanmaraș și prin împrejurimi. Acolo am vizitat orașul, un muzeu arheologic, cetatea orașului, câteva împrejurimi și am fost la un lac unde m-am dat pentru prima dată cu kaiacul (o experiență pe care o voi încerca din nou și în România la lacul Tarnița sau Colibița).

Prima zi am fost destul de paranoic. După ce am avut o întâmplare neplăcută cu un șofer de Uber care voia să ne ceară bani dublu și am înoptat 1 seară într-un cartier dubios de lângă Instanbul (am aflat ulterior că nu l-am ales prea bine), am stat 1 zi cazați la un hotel de 2 stele în Kahramanmaraș, într-o zonă de lângă un bazar și sincer mă simțeam exact ca în filme când te duci într-o locație foarte săracă și treci prin diferite peripeții.

Majoritatea turcilor sunt musulmani și în zonă era plin de Moschee. Ei se roagă, din câte am înțeles, de 5 ori pe zi. De fiecare dată când e ora de rugăciune, toate moscheele din oraș (care au și turnuri) dau alarma. Primele zile nu știam ce e și aveam mereu impresia că suntem în război.

După debutul foarte prost, lucrurile au început să își revină. Am ajuns la un hotel mult mai bun și am început să mai vizităm locații din oraș.

Într-una din zile am fost la un Hotel de 5 stele situat într-un vârf de munte, la un Aqua park. În altă zi am fost în Adana unde ne-am dat cu parapanta deasupra de lac.

Am mâncat destul de des pe la restaurante, însă despre mâncare nu pot spune că e chiar pe gustul meu. Ei au foarte multă carne. La aproape toate rețetele lor, pe lângă carne te serveau cu cartofi prăjiți și orez alb fiert (o combinație nu tocmai potrivită pentru o digestie bună).

Am avut și 2 peripeții: 1 zi am avut indigestie și nu puteam sta foarte departe de toaletă. A da, ceva foarte util în Turcia: toate toaletele lor au un fel de țâșnitoare care dă cu un jet de apă și te spală la posterior. Știu că sună dubios, dar chiar e mult mai igienic și rapid să te speli așa după ce îți faci nevoile și nici nu mai consumi multă hârtie 😂.

A doua peripeție a fost faptul că în prima zi am călătorit foarte mult pe jos, iar eu aveam șlapi. Așadar, mi s-a făcut rană la ambele picioare și efectiv nu mai puteam să calc pe ele. Dar partea cea mai bună a fost când am mers la o farmacie unde domnul care era acolo mi-a luat piciorul, mi-a dat jos șosetele și a început să îmi maseze el picioarele cu un unguent și să mi le panseze. Mă simțeam ca la spital. A fost foarte generos. Cine ar face asta în România la farmacii unui străin din altă țară?

Ultima zi am petrecut-o în Istanbul unde ne-am alocat mai multe ore ca să vizităm principalele puncte de atracție: Galata Tower, Palatul Dolmabahçe și Moscheea Albastră + ce am mai văzut prin împrejurimi.

Instanbul e un oraș foarte aglomerat. Aeroportul care cred că e cel mai mare din zona aceasta de lume, e foarte bine organizat, la fel și liniile de transport dinspre și înspre Aeroport.

parapanta-turcia
mancare-turcia
barca-turcia
parapanta-turcia
moschee-turcia
palat-turcia

Toamna

După toate aceste experiențe, mi-am promis că o las mai moale cu călătoritul și mă axez mai mult pe business și dezvoltare personală. Așadar, toamna aceasta am lucrat mai mult, am creat mai mult conținut, am editat mai mult  și am avut și câteva evenimente plăcute de „revigorare”

Un lucru de care sunt mândru este faptul că am continuat să merg la sală pe tot parcursul anului, rămănând consecvent.

De peste 5 luni practic și fastig-ul (pe scurt, mănânc de 3 ori pe zi, într-un interval de 8 ore, iar celelalte 16 ore doar beau apă) și dușurile cu apă rece pentru îmbunătățirea sistemului digestiv și imunitar.

Întregul an am fost răcit doar 1 dată, timp de 4 zile. În ultimii ani m-am răcit tot așa maxim de 2 ori pe an, ceea ce e foarte bine (părerea mea). Asta se datorează alimentației sănătoase, activiății sportive și a bunelor obișnuințe pe care le-am creat (inclusiv evitarea sau reducerea completă a stresului).

Am apărut și pentru prima dată într-un ziar local.

În această toamnă m-am concentrat mai mult și pe proiectele din care fac parte: NovaConta, MentorBooks.

Am scris și un eBook de marketing online și am contribuit prin cadrul agenției mele la creșterea altor afaceri.

Am fost și la 2 evenimente de networking din Cluj alături  de alți antreprenori și oameni de afaceri. 

la-sala
langa-lac
youtube
cina-cea-de-business

Final de an

Luna decembrie a fost o luna mai liniștită cu mai puține întâmplări. O experiență plăcută a fost petrecerea de Crăciun organizată de agenția Napoca Imobiliare de la Trovantland. Am fost invitat să particip datorită faptului că am o colaborare cu ei de lungă durată (peste 3 ani) pe partea de marketing online și totodată am făcut și puțin din ceea ce mă pasionează: poze + filmulețe (pe care le-au folosit ulterior pentru social media).

Las mai jos câteva momente de la petrecere:

andrei-lift
npc

Apoi, bineînțeles că a urmat și minivacanța de Crăciun pe care am petrecut-o în familie. Am oferit cadouri și am și primit: un pulover, un hanorac negru (cum îmi place), o cămașă și o carte pe care am citit-o acu câțiva ani și care mi-a plăcut foarte mult.

Acea carte am împrumutat-o unei foste colege și din păcate nu am mai recuperat-o (am f asta de mai multe ori și mi-am zis că nu voi mai împrumuta cărți niciodată :)) ). Cartea se numește „How to win friends and influence people” scrisă de Dale Carnegie. E o carte super bună despre comportamentele și psihologia umană și o recomand tuturor celor care vor să aibă succes în viață. 

Tot în această perioadă am petrecut timp și cu prietenii apropiați de la Bistrița: ne-am uitat la filme, am ieșit la cafele, am povestit, băut, etc. (basic underrated friendship stuff).

Și anul s-a încheiat cum nu se putea mai bine!

Revelionul l-am petrecut la Oradea și a fost genial (am închiriat un apartament de pe Booking) și seara am mers pe centru unde a avut loc un spectacol de artificii genial. 

Întreg centrul Oradei este foarte spațios și modern. A fost foarte multă lume și ne-am distrat maxim. Era și o scenă cu 2 deejay care puneau muzică și câteva ore le-am petrecut la un fel de cafenea/club/bar unde s-a pus muzică de petrecere și s-a adunat foarte multă lume chiar în fața cafenelei. 

oradea-1
oradea-2

Și uite că s-a putut.

În acest an am experimentat mult mai multe lucruri noi, am achiziționat lucruri, am oferit mai mult și am și câștigat mai mult ca anul trecut.

Toate aceste lucruri mi se pare că sunt abia începutul. După o lungă perioadă în care doar am stat, am învățat, am ascultat și am făcut lucrurile treptat, am văzut ce înseamnă să lucrezi mai mult la mine și la propria mentalitate. 

Am învățat să zic „nu” mai des. Am câștigat claritate în ceea ce vreau să fac. Am ieșit de mai multe ori din zona de confort, pentru a mă „reconstrui” și în final toate acțiunile încep să prindă contur.

Înainte citeam mult, consumam super multă informație și mi se părea că știu foarte multe lucruri, până când mi-am dat seama că e irelevant să știi dacă nu aplici sau dacă nu ai un impact pozitiv în viața altor persoane.

Dacă ar fi să fac niște recomandări finale pentru cei care citesc aceste rânduri și au nevoie de ele, ar fi următoarele:

 • indiferent de nivelul la care ești, poți ajuta pe cineva
 • nu trebuie să ai sindromul impostorului raportându-te mereu la alții mai buni ca tine; pur și simplu începe și o să-ți găsești o audiență care e sub nivelul tău și care are nevoie de tot ceea ce ai tu de oferit
 • ieși din zona de confort cât mai des: călătorește, vorbește în fața unui public, intră în vorbă cu un străin, abordează acel potențial client, bagă-te în seamă cu acea tipă/acel tip, fă ceva nou la care te-ai gândit de mult
 • începe acum să acționezi; orice înveți nou, pune acum în aplicare și împărtășește cu alții ceea ce ai învățat/obținut ca rezultat
 • dacă ești nemulțumit de situația actuală, asumă-ți vina și responsabilitatea totală și fă ceva în privința asta; nu e nimeni vinovat înafară de tine, nici statul, nici inflația, nici războiul, nici vremea de afară..
 • când ai prea multe gânduri, începe să scrii 
 • evită să-ți consumi timpul și energia argumentând sau certându-te online
 • mereu e loc de mai bine; în fiecare zi suntem o idee mai buni decât ziua ce a trecut
 • lipsa ta de încredere, îndoielile tale, frica, resentimentele, etc. sunt lucruri de care trebuie să fii conștient și să începi să lucrezi la tine pentru a le îndepărta complet
 • internetul are informații nelimitate gratuite, doar pune-te și găsește ce ai nevoie, aplică, testează și optimizează
 • fii perseverent și consecvent; trasează câteva obiective, fă-ți un plan și ține-te de el
 • ai grijă să nu fii distras; încearcă să obții rapid claritate și învață să  spui „nu” lucrurilor care nu-ți servesc
 • lasă loc de „bună ziua”; chiar dacă pe moment cineva ți-a greșit sau tu i-ai greșit, fă în așa fel încât să nu te simți ciudat când vă revedeți
 • informația e nelimitată dar timpul și energia noastră e limitată; așadar, fă în așa fel încât să filtrezi informația nepotrivită și să consumi doar ce îți este de folos
 • în momentul în care devii creator în loc de consumator și ai ceva de oferit lumii, vei începe să câștigi pe cont propriu

Vrei să primești săptămânal email-uri de la Andrei cu informații utile?

Completează formularul și vei primi săptămânal email-uri despre business, mindset, marketing, dezvoltare personală și alte informații utile de la Andrei.