Cel mai bun lucru pe care îl poți face de acum încolo, este să investești în brandul tău personal.
Ce este un brand personal?
Pe scurt: reputația ta.
Indiferent de domeniul în care activezi, brandul tău personal este modul în care te prezinți lumii și cum te percep ceilalți oameni. Cu un brand personal puternic, îți construiești autoritate și credibilitate în domeniul tău.
Te diferențiezi de concurență și atragi oportunități care se aliniază cu valorile și principiile tale.
În plus, brandul personal îți permite să îți controlezi propria narațiune. Beneficiezi de loialitate din partea audienței tale, te duce la mai multă încredere și colaborări de succes.
Acest brand personal te urmărește în orice proiect te implici și în orice context ajungi să lucrezi.
Cu ce e diferit brandul personal de brandul afacerii?
În mare, au scopuri și focusuri diferite, dar se pot completa reciproc.
Brandul personal:
- te concentrezi pe tine ca individ
- îl construiești în jurul acțiunilor pe care le faci și felul în care ești perceput de alții
- poate evolua odată cu tine
- creează conexiuni autentice cu oamenii, bazate pe felul tău de a fi
Brandul afacerii:
- focusul e pe companie, pe produse, pe servicii și pe valorile afacerii
- reprezintă o entitate separată de persoanele care o conduc, deși poate fi influențat de acestea
- are scopul de a atrage și fideliza clienții, crescând profitabilitatea și recunoașterea în piață
- e mai static structurat, construit pentru a rezista, chiar și în absența fondatorului
Cum faci să ai un brand personal?
Ar fi câteva puncte cheie pe care trebuie să le faci…
1. Definește clar valorile și misiunea ta
Vezi ce te reprezintă și ce vrei să transmiți. Ce te motivează? Care sunt valorile tale? Ele stau la baza brandului tău personal.
Despre valori vreau să menționez câteva lucruri…
Eram în anul 1 de facultate și m-am înscris în proiectul „Leaders Explore” de la Comunitatea Leaders România.
Timp de câteva săptămâni am participat la workshop-uri la Facultatea de Business din Cluj-Napoca, susținute de diferiți antreprenori și oameni cu experiență pe domeniile lor.
Printre aceștia țin minte că l-am avut pe Călin Iepure și pe Cristian Onețiu ca moderatori.
Am învățat despre stilurile comportamentale DISC și despre ce înseamnă Leadership-ul, Valorile și principiile de viață.
Acolo am început să îmi definesc valorile, prin exerciții ghidate, alături de trainer.
Cel mai important aspect pe care vreau să îl evidențiez aici este acesta:
Odată ce știi clar principiile și valorile, vei știi mereu când să spui Da și când să spui Nu, în orice context te afli. Uneori în viață vei avea de luat decizii grele. Va trebui să te desparți de cineva. Va trebui să decizi dacă intri într-o colaborare pe termen lung sau nu. Va trebui să decizi dacă renunți la un proiect/client/job sau mergi mai departe.
Decizia asta o să îți fie extrem de ușoară dacă îți cunoști valorile și principiile. Vei ști clar dacă merită sau nu doar pentru că știi că ceilalți oameni se identifică cu aceste valori și principii sau nu.
2. Identifică cui te adresezi
Cine sunt oamenii cu care vrei să comunici? Găsește publicul care rezonează cel mai bine cu mesajele tale. Brandul tău personal trebuie să fie construit cu acești oameni în minte.
Dar ideea e mai simplă de atât: cel mai bine te poți raporta la propria persoană, pentru că vei atrage astfel oameni ca tine.
Poți chiar să te raportezi la tine din trecut, de acu 2 – 3 – 5 – 10 ani. Gândește-te ce nevoi aveai atunci, ce probleme, ce provocări, ce aspirații… și ai un mare avantaj pentru că deja ai toată experiența ca să răspunzi acelei persoane.
3. Construiește o prezență în lume, mai ales în online
Îmbunătățește profilurile personale (schimbă poza de profil, șterge din pozele sau postările fără sens, etc.)
Creează pagini cu numele tău și începe să le crești numărul de urmăritori prin postări zilnice.
Începe să arăți lumii ce știi să faci și ce gândești.
Eu de exemplu folosesc platforme precum X, Facebook sau Threads pentru a scrie ce am în gând. Apoi pe baza acelor idei îmi iau feedback din comentarii și reacții și înțeleg ce are sens să fac mai departe și ce nu.
Creează un site personal unde informezi audiența prin articole de blog (vezi exemplul meu).
Să creezi un website personal nu e dificil și poate fi chiar faină experiența să știi că l-ai creat tu, cu propria imaginație. Dacă vrei să înveți să creezi site-uri sau pagini web în WordPress (și mai mult de atât… să faci un shop online unde să îți expui produsele, la fel cum am făcut eu), îți amintesc că am și un curs întreg despre asta.
Folosește-te de social media pentru a comunica și a transmite ce ai de spus, și oferă valoare celor din jur, gratuit.
Eu de exemplu scriu acest newsletter pe care ți-l trimit ție și celorlalți abonați, ca să le accesați rapid și ușor.
În același timp, public textul și pe site-ul meu. Apoi pe baza lui, creez videoclipuri și alte postări pe celelalte rețele sociale.
4. Fii autentic
Chiar dacă în orice domeniu unele concepte, definiții și metode se repetă și sunt similare… poți să le rescrii dintr-o perspectivă a ta unică. Poți să îți adaugi tu punctul de vedere sau să vii cu exemple din propriile experiențe și trăiri.
Asta te va ajuta să fii autentic în felul tău.
De exemplu, o idee poate fi redată în multiple formate și stiluri. Aceeași idee generală din industria ta e redată în mii de feluri, trebuie doar să fii puțin creativ.
5. Fii consecvent
Consecvența nu se referă doar la a publica conținut în fiecare zi fără oprire. Se referă și la a fi consecvent în idei și în comunicare.
De exemplu, dacă ai ales domeniul imobiliarelor, păi rămâi acolo. Nu începe să faci postări și despre medicină și altele.
Sigur, cu excepțiile de rigoare. Nu zice nimeni să te raportezi doar la propriul domeniu, dar ține cont că orice postezi și nu are legătură cu domeniul tău, îți poate dilua puțin din reputația creată în zona ta de expertiză.
Când ești într-un domeniu de mult timp, începi să te plictisești să tot vorbești aceleași lucruri, dar asta e și secretul: un magician își repetă același număr de sute de ori, doar că la audiențe diferite. Și uneori nici măcar nu sunt diferite audiențele.
Uită-te la trupa B.U.G. Mafia. De ani de zile au concerte și evenimente în toate orașele din România. Și de fiecare dată e la fel: aceleași piese, același stil, același vibe. Publicul diferă în funcție de locație, dar în atâția ani deja nu i-ai văzut doar 1 dată, ci de mai multe ori în aceeași locație. Și deja ști la ce să te aștepți.
Dar asta înseamnă că nu mai plătești să îi vezi?
Din contră. Mergi cu drag de fiecare dată. Face parte din natura umană să repetăm experiențe care ne plac.
Și făcând această analogie, poți înțelege de ce are sens să continui să rămâi pe același domeniu pe care l-ai ales și să postezi iar și iar și iar aceleași concepte sau metode.
În timp, asta te va face să fi perceput ca un lider sau o autoritate în domeniul tău.
E ca la școală: în fiecare an profesorul predă aceleași informații. Și totuși, asta nu îl face mai puțin autoritar.
6. Conectează-te cu alții
Să ai un brand personal nu înseamnă doar să fii precum o reclamă la TV pe care doar o vezi constant și nu poți interacționa cu ea. Înseamnă să vorbești cu oamenii, cu audiența ta, cu oamenii din domeniul tău… și așa mai departe.
7. Analizează, Învață, Ajustează, Evoluează
Să lucrezi la dezvoltarea brandului tău personal e un privilegiu pe care nu mulți îl pot avea. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu își permit luxul să facă asta. E nevoie de timp, energie și efort.
Însă e o călătorie de care merită să te bucuri pentru fiecare moment, iar destinația se schimbă pe măsură ce ajungi la noi destinații.
Rămâi tare!
– Andrei Isip
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.