fbpx Skip to content

Ce nu văd antreprenorii când încep o afacere

  • Română
Reading time:

Bună, 

 

 

Ce este pentru tine mai important: destinația sau călătoria în sine?

 

Azi vreau să discutăm despre acest subiect pe care vreau să îl asimilez cu o experiență recentă pe care am avut-o.

 

Acum câteva weekend-uri am fost într-o scurtă călătorie pe munte și mi-am dat seama după ce am ajuns în vârf că toată această călătorie este foarte similară cu drumul spre succes în afaceri. 

 

Iată de ce:

 

Primul lucru a fost dorința de a călători și ideea de a  ajunge într-un vârf de munte unde este un peisaj mișto. 

La fel și în afaceri: prima dată avem această dorință de a deschide o afacere, apoi ne vin ideile de afaceri.

 

Ulterior, am stabilit ținta: vârful „Piatra Secuiului” din județul Alba (aproape de Turda, Cluj).

În afaceri stabilești la fel o țintă pe care vrei să o atingi, cum ar fi ceva concret (100.000 euro de exemplu).

 

Apoi am început pregătirile și planificarea: m-am uitat pe hartă să văd distanța, mi-am pregătit hainele și mâncarea pentru drum, am pus benzină, m-am asigurat că am tot ce trebuie cu mine și am pornit.

 

În afacere e la fel: te pregătești, trasezi strategia, planifici, iar apoi treci la acțiune.

 

După ce am ajuns acolo am început să urcăm. (călătoria nu trebuie să fie solo, uneori ai nevoie de o echipă, o comunitate care să te sprijine sau pe cineva alături)

 

Drumul a fost destul de ușor la poalele muntelui, dar pe parcurs ce urcam devenea tot mai dificil. În acest timp am pierdut energie, am și picat de câteva ori, am alunecat, etc.

 

La fel și în afaceri: mai pici, mai pierzi bani, te mai depășesc alții, etc. 

 

Important este ca în tot acest parcurs să te ridici și să continui. Nu lași pe nimeni în urmă și îți vezi de urcat pe cărare, după semnele trasate. Dacă te abați de la drum riști să te pierzi sau să te rănești. Pe drum pot apărea diverse distrageri, precum oameni care să-ți spună că e prea greu și așa mai departe. 

 

Dacă îți cunoști puterile, ești perseverent, ești bine pregătit și ai oamenii buni alături de tine, e perfect. Poți să-i dai bătaie și să mergi mai departe.

 

În tot acest timp nu uita să te bucuri de călătorie. Mai fă pauze. Fă-ți poze. Râzi. Simte-te bine. Până la urmă tot ajungi acolo mai devreme sau mai târziu. Bineînțeles, depinde mult ce traseu și ce munte ai ales. Unele trasee sunt mai simple, altele mai dificile și anevoioase. Trebuie să fii realist cu tine și cu propriile forțe + timpul și resursele pe care le ai la dispoziție.

 

La final ajungi în vârf și te bucuri de priveliște. Ești mândru de tine că ai reușit și mai ales că ai făcut-o fără „hack-uri”, teleportări sau alte „manevre”. Sentimentul e cu atât mai puternic cu cât știi prin ce ai trecut și simți pe deplin că meriți această victorie. 

 

Acum nu rămâne decât să treci la următorul pas, următoarea călătorie, următorul obiectiv. Le iei pe rând și le cucerești pas cu pas.

 

 

Am filmat și am spus câteva gânduri inclusiv din vârful muntelui. 

 

Poți vedea videoclipul aici pe youtube.

 

 

 

Până atunci te las cu o întrebare: te bucuri de călătoria pe care ai ales-o?

 

 

 

– Andrei

Învață. Creează. Câștigă.