Orice persoană care face afaceri trebuie să își cunoască cât mai bine costurile.
Eu sunt total de acord cu asta și presupun că și tu.
Și ce costuri are o afacere?
– costurile cu angajații (dacă sunt)
– taxele la stat, comisioanele bancare
– costurile cu anumiți furnizori de servicii (ex: contabilitate)
– costurile cu anumite abonamente
– costurile de producție sau cele legate de produse (dacă e cazul)
– costurile cu echipele interne/externe
– și așa mai departe
Există costuri fixe și costuri variabile.
În zona de servicii (mai ales), în fiecare deal aceste costuri sunt destul de flexibile și diferă foarte mult de volumul de muncă, tipul de proiect, resursele necesare, etc.
Ei, aici apare acest cost de care puțini sunt conștienți.
Știi care este?
Costul de oportunitate.
Mi-a luat mult timp să îmi dau seama de acest cost și să îl înțeleg cu adevărat.
Ce prevede el?
Păi, prevede următoarele: tu ca individ ai limitări – ai 24 de ore timp pe zi, ai energie limitată, ai limitări pe partea de cunoștințe (acestea se pot modifica), etc.
Ca furnizor de produse/servicii, poți să pierzi foarte mulți bani din cauza acestui cost deoarece:
– îți aloci resursele (limitate) pe clienți nepotriviți
– pierzi proiecte bune din cauza limitelor de resurse
Adică: și pentru clientul care îți oferă 5000 euro lunar, dar și pentru cel care îți dă 500 euro lunar, tu aloci aproximativ aceleași resurse.
Experiența pe care o aloci e aceeași. Cunoștințele din prezent sunt aceleași. Timpul, poate diferă cât de cât, dar aici e discutabil. Energia e aceeași.
Prin urmare, tu poți pierde 4500 euro dacă alegi să lucrezi cu clienț de 500 euro (pentru că nu l-ai ales pe cel de 5000 euro).
Simplu.
Gândește-te de asemenea că fiecare client vrea să îi aloci atenția ta și să fii acolo pentru el. Apoi gândește-te că trebuie să te împarți în mod egal în 10 locuri diferite în același timp în loc să fii cu totul doar într-o singură direcție, pe un singur client.
Alex Hormozi spunea asta într-unul din episoadele sale din podcast: dacă ar fi să lucrezi pentru clienți, măcar alege să lucrezi pentru cei bogați.
În loc să iei 10 clienți de 500 euro, poți lua 1 client de 5000 euro.
Paradoxal, nivelul tău de implicare e aproape la fel și dacă ai un client de 500 de euro și dacă ai unul de 5000 euro. Stresul e mai mic când lucrezi cu clienți mai înstăriți. Impactul pe care îl ai prin ceea ce îi faci e mai mare. De ce să te limitezi la puțin?
Deci care ar fi concluzia?
Data viitoare când vine un client nou la tine și vrea să îl ajuți pe bani puțini, refuză-l (dacă îți permiți să îl refuzi).
Timpul, cunoștințele, energia și experiența ta sunt mai importante și au valoarea pe care tu le-o dai.
În afaceri totul e posibil. Eu nu mă mai bazez de mult pe prețurile care se practică în piață. Nu îmi pasă de ele. Clienții care vin să lucreze cu mine mă aleg pe mine pentru că vor să lucreze cu mine, nu cu altcineva.
Și să nu se înțeleagă că îmi bat joc de banii lor sau că „îi jegmănesc” de bani (sună urât expresia asta). Chiar deloc. Nici n-ar trebui să scriu despre asta, dar scriu pentru că nu vreau să las loc de interpretări.
Când clienții mă plătesc, ei fac asta pentru că deja văd valoare în ce le ofer și au fost de acord cu asta. Iar eu îmi dau interesul maxim să iasă treaba bine și să fie mulțumiți. Cei care se plâng că e scump nu sunt clienții mei oricum. Cei care râd că am astfel de prețuri și-ar dori să aibă și ei la fel.
E o ecuație simplă.
Costul de oportunitate trebuie luat în calcul mereu. Trebuie să te uiți și la potențialul unui proiect și la mai mulți factori care se văd la nivel macro.
În ultimele luni am fost nevoit să renunț la multe cereri tocmai din cauza acestui cost de oportunitate. Am fost nevoit să renunț și la unii clienți. Nu merită să ajuți pe toată lumea și nici nu ai cum.
Cel mai recent exemplu pe care îl am: mi-a scris o doamnă pe Facebook să o ajut să își promoveze grupul. I-am dat tutorialele mele de pe Youtube și i-am spus că nu o pot ajuta pentru că sunt „full” până în iunie (și chiar așa e). Am ajutat-o doar cu sfaturi.
Poate aș fi putut să îmi aloc 1 oră din timpul liber ca să o ajut și să mai câștig niște bani în plus. Dar apoi ar fi trebuit să renunț la alte lucruri importante, cum e sănătatea. În ora aia am mers la sală. Dacă faci excepții 1 dată, hai că mai merge. Dar problema e că mereu apar excepții și la un moment dat ajungi să renunți la lucruri importante pentru tine ca să faci lucruri pentru alții. Și nu cred că îți dorești asta :).
În cazul meu nu mai eram la prima excepție și am ales să nu o ajut.
Deci, ca să îți dai seama mai bine de acest cost de oportunitate trebuie să îți cunoști foarte bine prioritățile tale.
Să ai principii bine stabilite. Să știi la ce poți renunța și la ce nu. Pentru că mereu ca să poți avea ceva, trebuie să dai altceva la schimb. Mereu există acest „troc”. În cazul afacerilor, ar fi timpul, energia, cunoștințele, experiența, expertiza vs bani.
Dar de multe ori nu e vorba doar de bani și de cele 5 lucruri menționate. Uneori ajungi să dai la schimb și: sănătatea (din cauza stresului), timpul petrecut cu cei dragi, să renunți la momente unice și așa mai departe.
Concluzia: pune mereu în calcul costul de oportunitate. Și o să vezi că altfel se înclină balanța când e să iei decizii 🙂
Rămâi tare!
– Andrei Isip
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.