Eram săptămâna aceasta într-o discuție din cadrul unui mastermind de marketeri. Printre subiectele dezbătute acolo, unul dintre membrii acestui mastermind (un media buyer inteligent) a menționat în discuție ideea de „masturbare mentală”.
Ce prevede această „masturbare mentală”?
Știi momentul acela când intri într-un loop infinit de informații și pe măsură ce acumulezi mai mult și mai mult, îți dai seama cât de multe nu știai și vrei să știi în continuare și mai mult?
Ei, cam asta prevede. Adică mai pe scurt: absorbi prea multă informație.
Și trebuie să recunosc că și eu mă aflu acolo uneori, mai ales pe subiecte care mi se par „mindblowing”.
Doar că e o problemă acolo: consumi prea mult și nu mai apuci să aplici tot ceea ce ai învățat. Abia dacă reușești să dai mai departe informația. E epuizant.
Asta e și motivul principal pentru care am luat decizia de a crea podcast-ul Perspective. Pentru că simțeam că am prea multă informație care trebuie să o scot afară. Pentru că informația dacă o ții doar pentru tine e inutilă. Și e și mai inutilă dacă nu faci nimic cu ea. Așadar, am decis că e mai valoros să o scot afară, să fie publică pe internet. Și cine vrea să aprofundeze această informație, să intre în zona de resurse pe care le ofer.
Și de ce zic că e inutil să ai atâta informație? Pe lângă faptul că nu apuci să o folosești la potențialul ei maxim, mare parte din informație „expiră”. Pentru că lucrurile se schimbă foarte repede. Totul pare să evolueze foarte rapid și dacă azi o informație de top era excelentă, mâine aproape că devine inutilă. Bine, nu mă înțelege greșit: unele concepte, strategii și principii rămân neschimbate. Altele evoluează, dar în timp de ani de zile. Și chiar dacă aceeași informație e la fel de utilă și peste ani de zile, ea nu va mai fi considerată atât de importantă pentru că automat devine foarte răspândită. Și cu cât un lucru e mai accesibil, cu atât devine mai puțin interesant sau perceput a fi valoros pentru noi (cum e internetul până la urmă cu care ne-am obișnuit atât de mult), din păcate.
Se spune că mentalitatea se schimbă doar din generație în generație. Poate o fi adevărat, dar eu văd la mine și la cei din jurul meu (persoane apropiate care evoluează continuu) că nu e nevoie de decenii ca să faci schimbări radicale.
Dar revenind la subiectul acestui email: cum găsești informația de calitate pe internet?
Îți pot spune eu cum fac, pentru că am ajuns să mă mișc foarte repede ca să găsesc rapid o informație, sau cel puțin să validez dacă știrea/informația e reală sau nu.
Nu sunt niște pași… e mai degrabă o combinație de metode. Le voi enumera mai jos:
- intru pe Google și caut cuvinte cheie despre acel subiect (prin cuvânt cheie, mă refer la acele texte specifice care îmi vor da rezultate specifice); m-a ajutat destul de mult Facultatea la partea asta, pentru că aveam diferite proiecte și cercetări inutile de realizat… și trebuie să fii as la găsit informații bune pe Google ca să le poți folosi să scapi rapid de povară
- intru pe rețele sociale precum TikTok, Twitter sau chiar Youtube și caut acolo cuvinte cheie pe subiect. În general folosesc TikTok și Youtube, dar dacă e ceva topic/subiect specific Twitter, clar acolo mă uit; Platformele acestea sunt cele mai bune pentru research pe lângă Google. Platformele Meta (Insta, Facebook, Threads) sunt destul de cenzurate și nu le văd foarte oportune pentru găsit lucruri (excepție dacă e vorba de grupurile de Facebook); pe Linkedin nu mă obosesc deloc. Deși acolo e o zonă bună de explorat idei/topicuri noi
- intru pe ChatGPT și îl determin să mă ajute să îmi pun întrebări la care nu m-am gândit; Eventual îi cer niște informații extra pe subiect ca să aflu și ce nu știu…de exemplu:
- am găsit o imagine pe Facebook care reprezenta „cheia universului” conform lui Nikola Tesla; imaginea era formată din multe cifre și calcule matematice care redau cifrele „3”, „6”, „9”.

-
- am încărcat imaginea în chatGPT și i-am zis să mi-o explice; apoi am aflat de frecvențele solfeggio care sunt utilizate în diferite practici de meditare și vindecare;
- ulterior i-am cerut să îmi dea exemple specific pentru fiecare frecvență în parte
- apoi am găsit pe youtube videoclipuri cu meditații cu milioane de vizualizări legate de aceste frecvențe și am studiat miile de comentarii și mi s-a părut foarte interesant ce am văzut acolo
- apoi am căutat mai departe pe Google informația și am dat peste niște articole și cărți interesante
- și cum mare parte din „grosul unei informații” este provenită din cărți, am preluat titlurile cărților și le-am tastat pe Google așa: „titlu carte . pdf” – așa găsești majoritatea cărților în format PDF gratuit de descărcat de pe Google – sigur, vorbesc în special de cele în limba engleză
- apoi încep să studiez cărțile și să aprofundez informația
- și acesta este doar 1 exemplu de cum poți de la o simplă imagie care îți vine random pe feed pe Facebook, să ajungi să descoperi o întreagă enciclopedie despre misterele lumii și fizica cuantică
Ideea e că trebuie să înțelegi un lucru:
Niciodată nu e suficient să te informezi doar dintr-o sursă. Sau să asculți doar un singur punct de vedere.
Mereu trebuie să vezi lucrurile din mai multe perspective și abia apoi să faci niște alegeri pe baza propriilor principii și valori.
Altfel, riști să consumi ori o informație eronată, ori o informație cu jumătate de adevăr, interpretată doar dintr-un anumit punct de vedere al unei persoane.
Dacă faci asta, atunci îți recomand să lucrezi puțin la modul cum faci propriile cercetări. E ok să asculți păreri diferite, dar e important să vezi și de la cine iei acele păreri și mai mult de atât… ce interese are persoana care îți oferă acele păreri sau informații.
Pentru că de multe ori, informația e complet eronată sau greșită doar pentru că provine de la persoana nepotrivită sau doar pentru că nu ești tu în contextul potrivit.
De exemplu, sunt de acord cu următoarele: ascultă de cei care deja fac asta, care au rezultate și dovezi că funcționează. Da, sunt de acord că nu poți cere sfaturi de afaceri de la un șomer. Sau că nu ar trebui să asculți sfaturile despre cum să devii viral pe Youtube de la o persoană cu 10 abonați pe toate rețelele sale.
Dar pe de altă parte, nu tot ce îți spun aceste persoane este neapărat potrivit contextului tău.
De fapt, chiar aici e buba.
Contextul.
Vezi tu, poate și tu ești ca mine și consumi conținut de la marii antreprenori: Grant Cardone, Gary Vee, Alex Hormozi, Sabri Suby, Bob Proctor… sau de la diferite persoane foarte populare pe internet.
Ei au mult conținut în care oferă sfaturi despre cum trebuie făcute lucrurile. Dar acele sfaturi se potrivesc pentru anumite contexte.
De aceea, e de 100 de ori mai valoros să primești sfaturi personalizate. Adică cineva (chiar și cei menționați mai sus), să stea cu tine, să înțeleagă prin ce ai trecut sau prin ce treci și la final să îți dea sfaturi potrivite pentru tine.
Așa e și în afaceri.
Cu cât produsul sau serviciul e mai personalizat, el devine mai valoros. Și automat e mai scump.
De aceea, o sesiune de consultanță 1 la 1 alături de mine poate părea scumpă la prima vedere, dar chiar acolo e și pontul. Pentru că eu vin și te ascult. Te ajut să îți rezolvi rapid provocările și să obții și rezultate. Și totul e specific, pe resursele tale. Nu vin și îți zic să faci rost de 100.000 de euro ca să faci cine știe ce, pentru că nu e realist.
Și asta e și motivul pentru care o parte din conținut îl public pe internet. Pentru că e mai generalist. Cu cât o informație e mai generalistă, cu atât poate ajuta mai multe persoane, dar asta nu înseamnă neapărat că poți oferi și soluții mega specifice.
Pot de exemplu să vin să îți fac un tutorial complet despre reclamele pe Facebook, dar când intrăm la tine pe cont o să vedem sute de greșeli.
Pentru că asta s-a întâmplat până acuma cu absolut toți cei care au cumpărat consultanță 1 la 1 cu mine. La toți era ceva în neregulă și nu își dădeau seama ce. Pentru că nu aveau experiența mea. Poate avea cunoștințele mele, dar nu au trecut prin ce am trecut eu. Și atunci eu în 10 minute am reușit să le rezolv probleme cu care stagnau de săptămâni bune.
Chiar îmi amintesc un client care pe lângă faptul că a văzut de la mine pas cu pas cum trebuie să optimizeze campania, a văzut specific pe problema lui ce trebuie făcut și cum. Iar într-un curs online sau într-un tutorial pe internet nu poți acoperi fiecare amănunt sau fiecare situație unică.
Și pentru că nici nu poți ajuta pe toată lumea (pentru că nu ai suficient timp/energie), poți alege să faci diferite optimizări de sistem sau să îți creezi variante prin care să ajuți mai multă lume. De asta eu am ales să îmi sistematizez informațiile prin cursurile online pe care le dețin. Și când am colaboratori noi în afacere sau persoane care vor să învețe ce știu eu să fac, e mai simplu să le ofer aceste sisteme gata pregătite și împachetate, decât să mă reper la fiecare cu aceeași informație.
Pentru că de multe ori, lumea vrea ajutor personalizat, dar nu e neapărat capabilă să înțeleagă acea informație. Și atunci ajungi la acel punct în care nu îți e suficientă o sesiune de consultanță și e nevoie de mai multe. Dar deja devine scump, nu? Și ca să împac cât mai multă lume, fără să fac compromisuri, am venit cu mai multe variante, adaptate pe diferite contexte.
Astfel, fiecare își ia ce are nevoie. Am oferte „done for you”, „do it yourself” și „done with you”. Fiecare alege ce i se potrivește.
La fel și tu poți alege.
Și alt pont pe care ți-l dau.. legat de alegerea informație potrivite:
- studiază puțin persoana care oferă informații
- intră pe toate profilurile de social media și vezi ce postează
- intră pe grupuri de Facebook și vezi ce comentarii are sau ce postări a făcut (cât sunt de inteligente/retardate/utile/slabe…)
- intră pe website și vezi ce scrie despre el/ea
- vezi ce zic alții despre el/ea (și din recenziile proprii, dar și căutând pe internet diferite păreri… pe rețele, pe Youtube, pe Google…)
- verifică dacă are dovezi că face ce zice că face și că e adevărat ce spune că e
- întreabă în stânga și în dreapta despre acea persoană
- verifică-i firma/firmele și oamenii cu care se asociază (prietenii, colegii, colaboratorii, etc.)
- vezi ce studii are, apariții media, distincții, premii… etc.
- vezi ce experiență are și ce clienți are
Așa măcar vei avea o privire mai realistă despre persoana respectivă și apoi e decizia ta dacă merită să o asculți sau nu. Unii sunt simpli dătători cu părerea pe internet care au doar mulți urmăritori și nimic palbapil în spate. Alții sunt care au făcut ceva. Unii sunt profitori de moment, oportuniști. Alții sunt scammeri.
Grijă și la informațiile fake prezentate. Fii sceptic. Nu crede tot ce vezi.
Și studiază informațiile mai în profunzime, din mai multe părți ca să găsești informația potrivită.
Nu e chiar ușor, dar după ce te obișnuiești și îți intră în mână, o să vezi că e o abilitate de top și de viitor pe care o vei fi dobândit.
Cam asta ar fi pentru moment.
A, apropo! Am început să fiu destul de activ pe Instagram Story. Nu știu dacă mă urmărești. Dar de obicei, dacă am ceva de spus, acolo o spun cel mai rapid.
Rămâi tare!
Andrei Isip
Magazin
Intră pe magazinul meu online și descoperă toate ofertele mele
Newsletter
Înscrie-te gratuit la Newsletter și fii alături de cei 1000+ antreprenori, specialiști, consultanți, creatori și coachi care primesc emailurile mele periodice.
Vezi ce emailuri am trimis în trecut abonaților pe această pagină.