fbpx Skip to content

Cum pornești o afacere online pe cont propriu?

  • Română
  • English
Reading time:

O afacere online pe cont propriu e relativ ușor de pornit și nu necesită o investiție financiară foarte mare. Ba chiar ai putea să pornești cu 0 lei dacă vrei, dar ideal ar fi o mică investiție de început. Discutăm imediat și despre ce ar prevede această mică investiție.

În acest articol îți spun despre:

– ce tipuri de afaceri online există

– de ce ai nevoie pentru a crea o afacere online

Ce tipuri de afaceri online există?

În online există numeroase afaceri pe care le poți porni solo. Să le luăm pe rând:

1. Afacere de E-commerce

Poți porni o afacere în industria comerțului electronic prin care să vinzi ori produse ori servicii.

Dacă vorbim de produse, ele pot fi produsele tale (ex: bijuterii hand-made) sau produsele altora pe care le comercialiezi tu (ex: cauți un producător care să îți ofere un produs și îl vinzi mai departe prin propriile tale metode și câștigi bani din marja de adaos pe care o pui). 

2. Prestare Servicii Online

Dacă vorbim de servicii aici pot fi o varietate destul de mare: 

  • ședințe de învățare (ex: cunști bine limba engleză și vinzi ore de limba engleză)
  • servicii de editare video
  • servicii de creare conținut
  • servicii de marketing online
  • servicii de design grafic
  • servicii de coaching
  • etc.

3. Affiliate marketing

Affiliate marketing se referă la faptul că trebuie să îți construiești o audiență (ex: devii un influencer pe un domeniu) iar apoi promovezi produsele sau serviciile altora și primești comision din vânzări.

Poți opta să creezi un canal de Youtube, un blog, o listă mare de abonați la newsletter sau să atragi mulți urmăritori pe rețelele sociale. 

E un pas mic între influenceri și persoanele care fac affiliate marketing. Unui influencer îi este foarte ușor să facă asta deoarece deja se presupune că are o audiență creată și tot ce trebuie să facă este să promoveze un produs/serviciu.

Ideea e că un influencer poate câștiga bani și din colaborări cu brand-uri și să fie plătit pe vizualizări sau în diferite moduri, nu neapărat doar dacă ce promovează el generează și o vânzare.

4. MarketPlace Online

Un alt tip de afacere online poate fi un marketplace. Pe scurt ce trebuie să faci este să îți alegi o nișă (sau să fii generalist cum e eMag Marketplace sau OLX) și să atragi vânzători și cumpărători pe platforma ta.

Ei vor folosi platforma ta ca intermediere de vânzare a produselor și serviciilor și tu poți câștiga ori din reclame ori comision din vânzări ori din abonamente pentru diferite pachete (ex: dacă vrei anunțul să fie mai vizibil pe acea platformă, plătești).

5. SaaS (Software as a Service)

Acest tip de afacere presupune crearea unui program/platforme care să ofere o soluție pentru nevoile din piață. Având o astfel de platformă poți câștiga bani din abonamente lunare pe care utilizatorii le plătesc pentru a-ți folosi platforma.

Astfel de platforme SaaS sunt platformele de email marketing, platforme de tip CRM (customer relationship management), platforme de editare online, platforme de programare postări online, platforme de project management sau task management și altele.

6. Platforme de Învățare Online

Acest tip de afacere presupune ori să oferi tu materiale sau cursuri online contra-cost, ori să aduni mai mulți experți din diferite domenii (sau din același domeniu) care creează cursuri și conținut pentru platforma ta și tu primești comision din încasările lor.

7. Evenimente Virtuale sau platforme de Webinarii

Poți organiza evenimente online prin care să aduni speakeri din unul sau mai multe domenii și oamenii să plătească bani pentru bilete virtuale prin care apoi să obțină acces la aceste evenimente LIVE sau înregistrate.

La fel, poți crea o platformă de webinarii prin care să oferi tot ce e necesar pentru a crea un webinar, iar oamenii interesați să își creeze webinarii vor cumpăra abonament pe platforma ta.

8. Jocuri sau aplicații online

Un alt tip de afacere este aceea de a crea jocuri sau aplicații mobile pe care oamenii să plătească abonamente sau să le plătească doar o singură dată pentru instalarea aplicației. 

Aplicația nu trebuie să fie neapărat foarte complexă. De exemplu eu am plătit mai multe aplicații cu 10 – 50 de lei pentru a avea acces la ele. 

9. Dropshipping

Afacerea de tip dropshipping este foarte similară cu a avea un magazin online doar că singura diferență este că tu nu mai trebuie să te ocupi de depozitare și transport marfă.

Tot ce ai de făcut este să promovezi pe diferite platforme (ex: TikTok, Facebook, Instagram, etc.) produsele pe care pui la tine în magazinul online. Doar că acele produse nu sunt ale tale ci sunt la producător. În momentul când încasezi banii de la cumpărător, automat va intra comanda la producător, iar acesta se va ocupa să trimită comanda la destinație, fără ca tu să te fi atins vreodată de acel produs.

Vrei să-ți crești veniturile afacerii și reputația prin marketing online?

De Ce ai nevoie pentru a porni o afacere online?

Pentru a porni o afacere online ai nevoie de mai multe lucruri:

Cunoștințe și Experiență

Pentru a porni o afacere online ai nevoie de cunoștințe și ceva experiență în domeniul în care vrei să pornești. Sigur, nu te oprește nimeni să pornești cu 0 experiență sau 0 cunoștințe, mai ales dacă nu presupune o investiție financiară. În acest caz tot ce vei face va aduce un plus de valoare în viața ta: pe de o parte câștigi experiență, pe de altă parte câștigi cunoștințe. În acest caz cel mai bine se potrivește afacerea prin care prestezi servicii. Poți începe de la cele mai simple lucruri și pe parcurs vei avansa.

Dacă vine vorba de o investiție financiară (ex: dezvoltarea unei platforme), ar fi recomandat să ai cel puțin cunoștințele. Cunoștințele le poți dobândi doar prin cercetare și învățare. Găsești pe Google sau Youtube milioane de materiale. Citește cărți, întreabă oameni care fac deja asta și acumulează cât mai multe cunoștințe înainte de a porni la drum. În caz contrar, riști să pierzi banii, deoarece lumea afacerilor nu e chiar atât de ușoară pe cât se vede.

Timp

Dacă vrei să pornești o afacere online, ai nevoie de timp. 

Cât timp? Doar tu vei afla. Dar în niciun caz nu vorbim de 2-3 ore pe zi. O afacere ca să aibă succes înseamnă că trebuie să te dedici și să pui osul la treabă.

La început poate nu vrei să îți dedici tot timpul afacerii deoarece nu ești convins că va merge și poate nici nu îți permiți să lași job-ul deoparte, fiind principala ta sursă de venit.

Eu, înainte să pornesc agenția, lucram part-time angajat pe marketing, 5 ore pe zi de luni până vineri. Tot timpul pe care îl petreceam după acele 5 ore (care în mare parte erau dimineața) mi le dedicam acumulării de cunoștințe și pregătirii pentru antreprenoriat (făceam cursuri, citeam, vizionam videoclipuri, îmi cream propriile proceduri, etc.). Între timp am început în paralel și activitate de freelancing și am luat câteva proiecte temporare de care mă ocupam în timpul „liber”.

Bani

Am pornit propria afacere (agenția de marketing) de unul singur, doar în momentul când eram pregătit și financiar. 

Ce a însemnat asta?

Chiar dacă în sine agenția nu mă costa aproape nimic: aveam de plătit doar webhost, domeniu, câteva taxe cu firma și contabilitatea dacă aveam activitate), am economisit o sumă de bani pentru a putea supraviețui 6 luni fără venituri. Adică, dacă în cel mai rău caz, nu reușeam să câștig niciun ban, aș fi putut trăi liniștit o perioadă chiar și fără job.

Dacă ai nevoie de bani pentru a porni afacerea online, poți să te folosești de propriile economii, să împrumuți de la familie sau de la bancă. Eu am ales prima variantă deoarece dacă ar fi fost să eșuez, mi-aș fi putut asuma greșeala și costurile fără să cauzez probleme celor apropiați și fără să mă îndatorez băncii. Dar asta a fost în cazul meu. Tu poți alege varianta potrivită pentru tine.

Idee

Idei are toată lumea. Unele chiar geniale. Ele sunt inutile și au zero valoare dacă nu sunt puse în aplicare. Nu poți vinde idei. Nu are rost. Ce poți face este să iei acea idee pe care o ai și să o testezi.
 
Ideile trebuie validate. Cum se validează? Prin cerere. Dacă găsești oameni care cer ceea ce ai tu de oferit și sunt dispuși să plătească și chiar plătesc pentru asta, felicitări! Ai o idee validă (de preferat să fie minim 100 de persoane și să nu le cunoști).
 
În altă ordine de idei, uneori cel mai bine este să nu încerci să reinventezi roata și să aplici ceva ce funcționează. Pe scurt, să copiezi un model de afacere deja funcțional. Chiar dacă copiezi foarte mult de la cineva, asigură-te că ai ceva care te diferențiază și care te pune în valoare. În orice caz, vei ajunge să adaptezi lucrurile la propriile principii, valori și decizii și vei vedea că nu va mai fi atât de „copiat”. 
 
Important este să acționezi și să te adaptezi cererii, respectiv pieței. Altfel vei ajunge să ai o afacere creată doar pentru tine și vei da faliment.
 

Un plan de afaceri

Planul de afaceri poate fi opțional, dar din propria experiență îți sugerez să creezi unul chiar de la început chiar dacă ești singur în propria afacere și am să îți spun și de ce.
 
Eu nu am pornit cu un plan de afaceri. Aveam ideea în minte și am început doar să acționez. Știam ce cheltuieli aș avea lunar, ce aveam de făcut și așa mai departe. Ideea e că în timp, afacerea a început să evolueze. Am luat mai multe proiecte și odată cu ele am adus și diferiți colaboratori, parteneri și oameni direct implicați în afacere.
 
Și am fost nevoit să le explic tuturor pe rând diferite proceduri, să reiau de la zero fiecare discuție și să îi fac să înțeleagă planurile și viziunea mea. Și e foarte greu dacă nu ai ce să le arăți vizual. Eu aveam acel vizual în mintea mea și mi-a fost greu să le explic și să îi fac să înțeleagă anumite lucruri.
 
De aceea e bine să ai un plan de afacere. Îți oferă claritate și ție în primul rând (deoarece incluzi obiective și alte lucruri importante) dar și celor care apar pe parcurs.
 

Te-ar putea interesa și acest articol:

Cei 5 piloni de bază de care are nevoie un antreprenor

 
 
 

Vrei mai multe resurse gratuite?

Unelte de lucru

E important să ai unelte cu care să lucrezi. În cazul meu, aceste unelte înseamnă: un laptop bun și rapid, viteză foarte bună de internet, propriul website, paginile de social media, unelte de editare și altele. 
 
Fiind o afacere online nu ai nevoie de foarte multe lucruri, dar chiar și așa am ales să fac investiții considerabile în aceste echipamente pentru a-mi fi foarte facilă munca.
 

Proceduri

Procedurile și modul de lucru se optimizează pe parcurs, dar e bine să automatizezi tot ce poți și să creezi template-uri la orice poate fi folosit de două sau mai multe ori. Exemplu:
– contracte
– template postări social media
– template de website-uri
– etc.
 

Marketing și Promovare

Printre cele mai importante piese din întregul puzzle al afacerilor online se află marketingul și promovarea. Dar pentru că vorbim de propria ta afacere online, pentru a putea să promovezi și să te marketezi, ar trebui să ai un brand. 
 
Acest brand prevede identitatea ta vizuală și comunicarea pe care urmează să o transmiți în piață:
– logo
– paletă de culori
– mesaje
– tonalitatea vocii
– fonturi
– grafice
– ilustrații
– forme
– stil de comunicare
– etc.
 
Aceste elemente de branding trebuie să se regăsească pe toate conturile tale de social media cât și pe propriul tău website. A da, dacă tot vorbim de afaceri online, îți recomand să îți faci și un website. Nu e foarte costisitor să îl întreții. Cel mai bine recomand să îți faci singur site-ul deoarece astfel vei avea mult de câștigat în viitor (crede-mă). Și la final de tot, vei vedea că ieși mult mai ieftin decât dacă ai plăti orice expert să ți-l facă. 
 
De ce?
 
Pentru că un website nu rămâne niciodată la fel cum l-ai făcut prima dată. Eu am avut până acum vreo 5 variante de website la Vincit și alte câteva la acest website personal și mereu le modific, adaptez, creez pagini noi și alte cele. Dacă ar fi trebuit să plătesc pe cineva de fiecare dată când am avut de făcut o modificare, probabil acum aș fi depășit suma de 10.000 euro doar cu aceste modificări. 
 
Dacă te interesează să îți faci propiul tău website, am creat un curs în care te învăț să îți creezi website-ul singur de la A la Z, folosind metoda mea. Eu mi-am creat o metodă simplă care îmi permite să creez câte website-uri vreau (unice fiecare) folosind aceleași unelte. Această metodă are 4 ani de muncă în spate fiind creată pe baza a diferite website-uri pe care le-am creat atât pentru mine cât și pentru proiectele în care am fost implicat cât și pentru clienții mei.
 
Bun, dar revenind la marketing… acesta e domeniul meu principal. Nu voi sta acum să îți explic tot ce înseamnă marketingul și ce ai de făcut deoarece am creat deja un ghid gratuit de marketing online pe care îl poți descărca de aici. Acolo vei găsi tot ce trebuie să știi despre marketing online la nivel de începător și te va ajuta foarte mult.
 
 

Firmă

Pentru a avea o afacere online trebuie să respecți și legiile și fiscalitatea. Pentru asta îți recomand să îți deschizi o firmă când te simți pregătit. Trebuie să aflii ce costuri sunt și ce prevede să ai o firmă. 
 
Pentru a avea o afacere, trebuie să cunoști câte un pic din fiecare domeniu deoarece e bine să fii pregătit și să nu riști să iei amenzi sau să ai cine știe ce probleme.
 
 

Colegi

Chiar dacă vorbim despre cum să pornești o afacere online de unul singur, să ai colegi sau să faci parte dintr-o echipă e mereu o idee bună. Nu trebuie neapărat să faci afaceri cu colegii tăi, dar e bine să ai pe cineva alături cu care mai poți schimba câte o vorbă, mai poți pune câte o întrebare și mai poți să râzi la o glumă. 
 
Antreprenoriatul e destul de greu la început când ești doar tu. Și poți foarte ușor să ajungi demotivat sau lipsit de vlagă dacă nu ai pe nimeni alături. Prietenii tăi s-ar putea să nu fie opțiunea ideală deoarece dacă ei nu au o afacere nu vor știi prin ce treci și îți va fi greu să nu vorbești despre afaceri cu ei (devine și o obsesie la un moment dat). 
 
E bine să ai prieteni și cunoștințe în orice domeniu și e bine să știe oamenii cu ce te ocupi ca să poată apela la tine, chiar dacă vorbim de prieteni și cunoștințe.
 

Concluzii

Cu siguranță mai sunt elemente pe care nu le-am enumerat, dar în esență aș vrea să mă raportez la următoarea concluzie:
 
E bine că te documentezi și că ai aceste intenții. Foarte important este să te analizezi pe tine și să vezi ce puncte forte ai tu, care sunt punctele tale slabe, ce oportunități ai și care sunt amenințările (pe scurt o Analiză SWOT a ta). Dacă faci plan de afaceri o să ai de făcut și această analiză SWOT + alte analize și o să ai mai multă claritate asupra afacerii tale.
 
Bun. Acum ideea este că ai nevoie de: Dorință, Curaj, Acțiune, Consecvență, Disciplină, Adaptare, Strategie, Claritate, Propriul Sistem + să știi să îți gestionezi banii și timpul corespunzător.
 
Fără cele menționate mai sus, poți porni orice afacere, dar va fi foarte greu să o continui.
 
Dacă ți-a plăcut acest articol, înscrie-te la newsletter-ul meu!
 
 
 

Înscrie-te la newsletter-ul meu

Vrei să vezi ce email-uri am mai trimis abonaților? 

Apasă pe butonul de mai jos și vezi câteva exemple: