fbpx Skip to content

Cum să faci față la hate pe social media

  • Română
Reading time:

 Hate-ul în online e ceva normal. La fel și invidia. 

 

După cum am zis și într-un interviu pentru bistriteanul.ro„Digitalul este doar o copie a realității. Omul are aceleași gânduri, aceleași comportamente și în mediul digital. Singura diferență e contextul.”

 

Pentru a face față la hate (adică la ură mai pe românește) trebuie să înțelegem puțin de unde se trage aceasta și ce legătură are ea cu noi.

 

Și ca să fie foarte clar, hate-ul unei persoane față de tine nu spune nimic despre tine ci doar despre acea persoană.

 

În momentul când cineva te urăște sau îți aruncă comentarii cu ură, acea persoană cel mai probabil trăiește o frustrare internă. De multe ori, ce spunem sau ce credem despre alții nu e altceva decât reflexia propriei noastre persoane.

 

Dacă urâm ceva la o persoană e doar pentru că de fapt urâm acel lucru la noi. Și faptul că acel lucru îl vedem la acea persoană, nu face decât să ne spună că noi nu vrem să fim ca ea. Deci tot cu noi are legătură.

 

Așadar, nu trebuie să te împiedice comentariile de ură ale altora să îți atingi potențialul. 

 

Când ai astfel de comentarii, mai ales în mediul online, trebuie să înțelegi că e ceva normal. De cele mai multe ori aceste comentarii apar de la competitori sau de la oameni care ar vrea să facă ce faci tu. Și cumva e un semn bun când încep să apară haterii. E semn bun pentru că începi să faci ceva bine care îi deranjează.

 

Vezi tu, mulți nu își văd decât propriul lor interes. Și te vor tăcut. 

 

Dar dacă stai puțin să îi analizezi, îți vei da seama că așa sunt ei concepuți. 

 

Ține minte asta: niciodată o persoană care e peste nivelul tău nu îți va oferi hate. Doar persoanele care sunt sub nivelul tău. Iar răspunsul tău asupra lor (mă refer la răspunsul cu aceeași monedă) nu face decât să te coboare pe tine la nivelul lor.

 

Așadar, nu coborî acolo. Rămâi tare pe poziție. Apără-te. Încearcă să îi aduci pe ei la nivelul tău, să îi faci să vadă „lumina”. 

 

Și în special în comentariile publice, ai grijă la ce răspunzi deoarece tot ce spui este vizualizat de alte sute de priviri anonime care doar observă. Și în acele priviri anonime se află și clienții tău sau potențialii tăi clienți.

 

Întoarce toată această ură în favoarea ta.

 

Vezi partea bună: fiecare comentariu pe social media îți aduce mai multă vizibilitate.

 

Chiar dacă acele comentarii sunt răutăcioase, nu le șterge. Nu le ignora. Fă-le față și generează mai multe comentarii ca să fii și mai vizibil.

 

Uite aici un exemplu cum am răspuns eu la unele comentarii de la „prietenii” mei din social media (comentariile se află într-o postare pe grupul de Facebook Online Business România). Cu ajutorul lor, postarea a ajuns la peste 2000 de vizualizări organice și totodată mi-am putut promova indirect încă o dată micul meu challenge

 

În plus, algoritmii rețelelor sociale încurajează hate-ul.

 

Sunt foarte multe studii care arată asta.

 

Putem spune că lui Facebook îi place să vadă hate.

 

În realitate, nu e vorba de algoritmi. Ei sunt setați să arate mai mult postări unde există interacțiune, adică comentarii. 

 

E vorba de oameni.

 

Oamenii reacționează mai bine la hate. Acesta e tristul adevăr. Mereu vom vedea mai multe comentarii de hate decât de aplauze și recunoștință. 

 

Deci e perfect normal ce se întâmplă.

 

Și cu toate aceste lucruri menționate, sper că ți-am oferit puțină inspirație și curaj de a publica pe social media.

 

 

Rămâi tare.

 

– Andrei

Vrei să-ți crești veniturile afacerii și reputația prin marketing online?