fbpx Skip to content

Cum să fii calm în orice situație

 • Română
 • English
Reading time:

Cine a interacționat cu mine ceva mai mult știe că în general sunt o persoană destul de calmă și nu mă enervez ușor.

Nu mereu am fost așa.

Acu vreo 6-7 ani eram destul de ușor de enervat și de multe ori emoțiile mă controlau pe mine, nu eu pe ele.

Mi-am dat seama că nu e ok să continuu așa și am început o serie de acțiuni:

 • Am început să citesc articole cu titluri de genul “Cum să deții controlul emoțiilor”
 • Foarte mult m-au ajutat cărțile: “Mintea liniștită și senină” – Dalai Lama; “Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” – Ichirio Kishimi; “Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul; – Robin Sharma; “Arta subtilă a nepăsării” – Mark Manson
 • Multe videoclipuri in format lung de pe YouTube: Ted Talk-uri (videoclipurile maestrului Shi Heng Yi)
 • Meditația și conștientizare proprie
  Primelele sunt foarte potrivite deoarece te ajută să-ți dai seama de niște lucruri, având exemple din exterior.

Dar adevărata schimbare știm bine că vine din interior.

Ultimul pas m-am ajutat cu adevărat. Acele momente petrecute cu mine, m-au ajutat să mă înțeleg mai bine. M-au ajutat să-mi înțeleg emoțiile.

Inclusiv Călugărul Dandapani ne învață cum să avem această experiență cu noi înșine:

Gândește-te din punct de vedere obiectiv la întreaga ta lume. Privește totul “3D” (ca și cum ai fi tu un Zeu sau înger care te veghează din exterior și se bucură/râde/minunează/rușinează de ceea ce faci.

Când începi să vezi lucrurile cu multă deschidere (fără limitări impuse de felul cum ai fost crescut, societate, felul tău actual de a fi”) îți poți da seama cât de penibil ești sau îți poți da seama că efectiv nu are niciun sens să te comporți sau să simți ceea ce simți in acel moment.

Învață. Creează. Câștigă.

Exercițiu:

Închide ochii. Imaginează-ți că ești într-o casă unde e beznă totală. Ai la tine o lumânare și începi să explorezi. Fiecare camera reprezintă un sentiment pe care îl ai sau pe care l-ai avut în trecut. Analizează fiecare colț a fiecărei camere în detaliu ca să îți înțelegi mai bine acel sentiment.

Începe să-ți pui întrebări precum:

 • de unde a izvorât acest sentiment? Ce l-am provocat?
 • Cum îl pot resimți? Cum îl pot face să dispară mai repede?
 • Cum l-aș putea controla?

Noi trăim într-un prezent continuu. Viitorul și trecutul in realitate nu există. Ele sunt doar gânduri și pură imaginație. În momentul în care ne gândim la trecut apar diferite sentimente și rămânem stagnați. În momentul când ne gândim la viitor, ne proiectăm deja trecutul și putem întâmpina sentimente de anxietate, frica de necunoscut, etc.

Depinde foarte mult pe ce ne concentrăm atenția în momentul prezent: îți concentrezi atenția pe trecut? pe viitor? Pe acum?

Mintea noastră conștientă poate fi controlată. Dar până să ajungi la control ea e precum o maimuțică. Nu stă un pic locului. Ne trec milioane de gânduri prin cap in fiecare zi. Nu ne lăsăm timp de odihnă. Nu ne oferim timp suficient pentru analiză și reflectare. În momentul când începi să fii mai atent la lumea ta interioara la fel cum ești și la cea exterioară, vei vedea că începe o schimbare.

Acea schimbare poate fi de bine sau de rău. Depinde pe ce îți concentrezi atenția și gândurile.

Vrei să lucrăm împreună pe proiectul tău?

Exemplu:

Ai observat vreodată când ești foarte trist (când aproape îți vine să plângi) că în secunda în care ți-ai concentrat atenția pe ceva total diferit decât propria ta tristețe, în acele momente uiți complet și parcă dispare sentimentul respectiv?

La fel și legat de sentimentele de fericire. Pot dispărea instant dacă începem să ne gândim la ce e neplăcut.

 

Acuma ideea Este să nu fugim de sentimente încercând mereu să ne gândim la altceva. Nici vorbă. Trebuie doar să le simțim. Să le înfruntăm. Dacă fugim mereu de ele vom rămâne blocați.

 

Alte concluzii pe care le-am desprins singur din aceste sesiuni personale de conștientizare:

 • În lume mereu vor exista dezastre. La fiecare secundă cineva poate e răpit, altcineva omorât, cineva trece prin cele mai grele clipe ale vieții, cineva moare de foame etc. E inevitabil să se întâmple aceste lucruri. Nu îi putem salva pe toți. Asta e realitatea dură din păcate. Dacă ne concentrăm mereu pe ce e rău, ne vom simți mereu mizerabil și nu ne vom oferi energie și timp pentru a deveni noi mai buni
 • Suferința ta actuală care pentru moment se simte ca și cum ar fi capăt de lume pentru tine, pentru altcineva e floare la ureche. Gândește-te că unora le-a murit întreaga familie. Alții suferă de diferite boli cronice. E bine să fim conștienți că există mereu un rău mai mare decât răul nostru actual și atunci ne mai liniștim dându-ne seama că situația noastră nu e chiar așa nasoală.
 • Tu ai controlul suprem asupra gândurilor, sentimentelor și acțiunilor tale. Nimeni nu te poate controla decât dacă tu permiți. Și prin control mă refer la acele momente când te lași enervat de cineva. Sau când cineva te jignește și tu te superi. Nu are sens să te superi. Nu are rost să te concentrezi pe ce nu poți controla. Nu poți controla alți oameni. Nu poți controla vremea. Nu poți controla deciziile guvernamentale. Nu poți controla scumpirile. Poți să te controlezi pe tine, să-ți controlezi situația proprie și să aduci lucrurile în favoarea ta.
 • Eu am renunțat din clasa a IX a la televizor. Sunt mai bine de 10 ani de atunci. Încă de atunci mi s-au părut inutil să mă uit la știri și la ce vor alții să îmi arate. Preferam să decid eu la ce vreau să mă uit așa că foloseam mai mult YouTube. Eram mult mai câștigat. Îți recomand să reduci la maxim până la eliminare totala consumul de știri. Crede-mă că poți trăi și fără să știi cine a mai murit sau ce necazuri sunt în lume. Plus că ne afectează maxim la nivel dungi tot ceea ce consumăm. Știrile provoacă anxietate și stres.
 • Stresul e principalul Factor pentru care apar boli precum diabet, boli de inimă, cancer și alte boli autoimune. Stresul nu ajută la nimic și e printre cei mai mari inamici ai sănătății tale.
  Acum eu aș putea scrie o carte despre toate aceste lucruri. Tu ai putea să o citești de 100 de ori și să nu te prea ajute.

Ai nevoie de practica. Începe să exersezi. Începe să descoperi tu care sunt cele mai bune căi/metode pentru tine astfel încât să devii in fiecare zi o versiune mai bună a ta.

 

That’s it. Și ține minte: tu te ai pe tine pentru întreaga viață. Fă din această relație ceva frumos.


Înscrie-te la newsletter-ul meu

Vrei să vezi ce email-uri am mai trimis abonaților? 

Apasă pe butonul de mai jos și vezi câteva exemple: