Am început joia trecută să înregistrez un episod nou din podcastul meu, dar din păcate mi s-a blocat aplicația cu care înregistrez, și am pierdut 40 de minute de conținut. Practic am vorbit degeaba 😩
Mare păcat, pentru că am vorbit despre cât de importantă e imaginea pe care o transmitem în online, prin intermediul profilurilor noastre de Facebook, Instagram și nu numai.
Până apuc să înregistrez iar episodul, m-am gândit că ar fi un topic super bun pentru această săptămână, așadar hai să îți spun pe scurt câteva mici secrete despre optimizarea profilurilor de social media.
Aceste lucruri te vor ajuta (bineînțeles) să obții mai mulți clienți și să vinzi mai mult.
Profilul tău spune foarte multe despre tine
Indiferent că vorbim de Facebook, Instagram, Linkedin sau alte platforme, fiecare platformă are un format al ei tipic, unde și tu (la fel ca mulți alții) probabil ai început să îți exprimi o parte din personalitatea ta, prin postări.
Și e foarte bine acest lucru… sau nu chiar.
Vezi tu, când începi să îți expui modul tău de a fi, s-ar putea să „deranjezi” cu anumite lucruri anumite persoane. Și nu mă refer la hateri (pe ei îi ignorăm). Mă refer la potențialii clienți… colaboratori sau angajatori (după caz).
Probabil te gândești că profilul tău trebuie să exprime felul tău de a fi. Poate crezi că asta te va face autentic și îți va aduce mulți urmăritori, fani și bani. Nu e chiar așa. Trebuie să setezi anumite limite. Trebuie să joci inteligent, chiar și aici, pentru că…
Prima impresie contează
Oamenii care intră pe profilul tău, prima dată îl scanează rapid și își fac o primă impresie despre tine.
Te etichetează.
Te grupează în anumite categorii din mintea lor: „ăsta îmi place / ăsta nu îmi place”; „e sărac / e bogat”; „e frumos / e urât” , „pare că știe ce face / e praf”.
Și așa mai departe.
Oamenii se uită rapid la:
– poza ta de profil și de cover (după caz)
– descrierea profilului tău
– link-urile asociate spre ce faci trimitere
– cifre (câți prieteni ai / câte persoane te urmăresc / câte persoane urmărești / câte likeuri sau vizionări ai la postări / câte comentarii ai / etc.)
– pe cine urmărești / cine te urmărește
– cu cine ai poze
– ce poze ai (ce transmiți în acele poze / cum ești îmbrăcat / cum arăți / unde ai fost / cu cine ai fost)
– ce videoclipuri ai (cât de bine sunt filmate / cât de bine sunt editate / câte vizualizări au)
În primele 5-10 secunde deja știu dacă vor să te urmărească sau dacă vor să lucreze cu tine sau nu. Depinde cât de „încărcat” e profilul tău de conținut. Unele persoane sunt destul de rezervate și abia își pun poze cu ei. Unii nici măcar poza de profil nu o au cu ei.
Dacă faci afaceri și vrei să câștigi bani din ce ai tu de oferit, te ajută mult mai mult să ai un profil public, cu poze cu tine și câteva informații… mult mai mult decât să nu ai așa ceva.
În afaceri oamenii sunt reticenți la început (mai ales de când e plin internetul de scammeri). Ca să le scazi nivelul de reticență, trebuie să le arăți fragmente din viața ta. Să vadă că exiști, să vadă cum arăți, să vadă ceva despre tine.
Cum îți îmbunătățești imaginea în online?
Atenție! În cele ce urmează fac referire atât la profilurile tale personale, cât și la paginile tale.
1. Fă curățenie generală
Prima dată, fă o curățenie generală a profilurilor și paginilor tale:
– șterge postările vechi cu tine. Dacă nu vrei să le ștergi, arhivează-le. Dar nu le lăsa vizibile, pentru că nimănui nu-i pasă de pozele tale vechi când aveai altă frizură și erai la petreceri cu prietenii. Și asta s-ar putea să te încurce. Mai ales dacă ai poze când erai mai tânăr și se vedea că nu știi ce faci.
– șterge postările dubioase sau care nu au legătură cu persoana care ai devenit în prezent, sau care vrei să devii
– șterge postările cu citate ciudate, poze sau videoclipuri în care apari în ipostaze neprofesionale (ex: poze când erai beat cu prietenii după o noapte de club)
– șterge postările în care ești etichetat de persoane care au o imagine cu care nu vrei să fii asociat
– șterge postările cu clienții tăi dacă ei arată dubios în acele poze/videos sau sunteți într-un context care nu te reprezintă
– șterge informații privind joburile vechi pe care le-ai avut sau orice nu are legătură cu persoana care ești sau care vrei să devii
– șterge orice nu e relevant cu ceea ce vrei să transmiți, cu cine ai devenit sau cu cine vrei să devii
2. Lucrează la prima impresie
Începe prin a lucra la prima impresie pe care vrei să o transmiți:
– postează o imagine de profil calitativă, în care să te vezi complet la față (nu pe jumătate), și în care să transmiți o emoție pozitivă: seriozitate, sau profesionalism, sau bunătate, sau încredere…etc.
– adaugă o descriere scurtă și la obiect din care să reiasă cu ce te ocupi, cui te adresezi și de ce să aibă încredere în tine
– adaugă o imagine de cover în care să promovezi ce ai de oferit (ex: un cover cu link spre site-ul tău și cu un motto)
– adaugă imagini/video/poze cu rezultate, recenzii și alte elemente de încredere în zona de highlights (pe Instagram)
– adaugă highlights cu procesul de lucru sau cu ce oferi
– postările de la pin asigură-te că exprimă clar cine ești, ce faci, cu ce te ocupi, ce oferi, de ce să aibă încredere în tine și cum pot obține ce ai tu de oferit
– păstrează doar postările relevante. Aici e cel mai greu să iei această decizie, pentru că trebuie luată obiectiv, nu subiectiv.
Ar fi mai multe de retușat. Recomandarea mea este să apelezi la consultanță, pentru că sunt aspecte esențiale ce țin de POZIȚIONARE și BRANDING.
Cineva cu experiență din exterior poate veni cu un „ochi proaspăt” care să îți spună clar ce e bine și ce nu e bine. Mai mult de atât, îți poate spune și de ce e bine și de ce nu e bine, ca să înțelegi greșelile și să nu le mai repeți.
Dacă vrei să atragi clienți prin această metodă, trebuie să știi să te poziționezi ca expert și să fii perceput ca expert. Așa poți vinde și produse sau servicii premium, la prețuri premium.
🫣 Nici nu îți dai seama câți bani și câte oportunități ai pierdut până acum doar pentru că nu ai avut profilurile optimizate.
3. Ai grijă ce postezi de acum încolo
Acum că ai făcut curățenia generală și ai lucrat la „prima impresie”, nu rămâne decât să menții statura.
După cum poate știai deja, în social media oamenii ajung pe profilul tău din când în când, dar nu petrec foarte mult timp acolo.
Ideea e că, atunci când aruncă iar o privire pe profilurile tale, trebuie mereu să regăsească motive în plus să te urmărească și să cumpere de la tine.
Fiecare postare contează până la urmă, pentru că fiecare postare ajunge la anumite persoane. Unele dintre aceste persoane te vor cunoaște deja, altele nu. Cei care te cunosc își vor consolida percepția lor față de tine. Cei care nu te cunosc și-o vor forma.
Tu trebuie să te asiguri ca această imagine să fie unitară, consecventă și să transmită același stil, același vibe, aceeași personalitate, peste tot.
Merită să faci toate acestea?
Păi, doar dacă vrei să ții cont de imaginea ta. Toate aceste lucruri mărunte pot influența în bine percepția unui potențial client.
Există chiar și un principiu de bază, din psihologia persuasiunii, care spune că oamenii cumpără și în funcție de cât de mult de plac. Și e normal până la urmă.
Trebuie să îți placă ceva înainte să cumperi, nu? Trebuie să îți placă de cineva înainte să ajungi cu el/ea într-o relație, nu?
Trebuie să știi să te faci plăcut. Asta o poți face prin multe metode, iar una din ele este să optimizezi profilurile și paginile de social media.
Sper că acest email te-a ajutat să conștientizezi câteva lucruri. Curând voi publica și episodul nou din podcast pe acest topic, unde voi aprofunda toate ideile.
Rămâi tare!
Online Marketing Mastery
Învață marketing online de la A la Z în ritmul tău. Descoperă strategii, tactici și metode actuale, care îți aduc clienți și rezultate profitabile în marketingul afacerii tale.
Quantum Marketing
Lucrăm împreună, ca să îți atingi obiectivele. Te ajut să îți crești veniturile, vizibilitatea și impactul, într-un mod ușor și eficient.
Consultanță
Îți ofer ajutor punctual pentru provocările cu care te confrunți în afacerea ta, prin sesiuni online de consultanță
Vincit Marketing Agency
Lasă marketingul pe mâna profesioniștilor. Apelează la serviciile noastre și câștigă timp făcând ce e important în afacerea ta.
Newsletter săptămânal
Alătură-te celor 900+ antreprenori, creatori și coachi care primesc newsletterul meu în fiecare weekend