Știi ce zi e azi?
Te las să ghicești 🙂
Bine, presupun că ai ghicit.
(dar dacă nu știi, tot îți zic, ca să fie clar: azi e sămbătă și în fiecare sămbătă trimit newsletter-ul săptămânal „Antreprenor în expansiune” la care te-ai înscris)
Așadar, azi vorbim despre claritate în marketing.
Vezi tu, e foarte important ca mesajul pe care vrei să îl transmiți mai departe spre întreaga lume să fie cât se poate de clar.
Asta e ceva ce ne învață și mulți autori în cărțile de copywriting.
Am întâlniti mulți antreprenori care au oferte foarte bune dar nu au claritate în prezentarea lor. Am întâlnit și diferiți specialiști care se vede că au foarte multe cunoștințe pe domeniul lor, însă nu stau foarte bine cu comunicarea pentru că nu transmit claritate în mesaje.
De ce e importantă claritatea în marketing?
Imaginează-ți că ești plecat în vacanță undeva în altă țară și trebuie să delegi pe cineva să se ocupe în locul tău să ducă câteva documente importante la o instituție. Iar acea instituție să știe exact ce să facă cu documentele. Și toată activitatea să se întâmple rapid pentru că ești în criză de timp.
Cum comunici acest task acelei persoane pe care o delegi să te ajute?
Cât de clar trebuie să fie mesajul, pentru ca acea persoană să înțeleagă concret ce are de făcut, fără să facă erori?
Bănuiesc că e evident: trebuie să fie foarte clar.
Exact la fel este și în marketing.
Sunt multe mesaje de marketing care nu transmit claritate.
„Ce vrea să spună autorul?”
„Ce vrea această afacere de la viața mea?”
Și de multe ori, aceste probleme se regăsesc chiar pe website.
În medie, la nivel global, timpul pe care îl petrece un vizitator pe un website este de 53 de secunde.
Asta în cazul fericit, dacă reușești să îi captezi atenția chiar înainte să facă scroll.
Dacă știi acest lucru, cum ar trebui să îți organizezi informația ca să îi faci să înțeleagă simplu și rapid ce naiba ai de oferit?
De-a lungul timpului am făcut consultanță și audit pentru foarte multe website-uri și una dintre cele mai frecvente probleme pe care le-am întâlnit era legat de claritate.
Intram pe website și efectiv mă pierdeam în informații fără sens.
Nu știam nici care este întreaga ofertă (pentru că de multe ori sunt înșiruite prea multe informații mai puțin prioritare), nici dacă e pentru mine oferta respectivă, nici dacă o pot accesa.
Aici am și o scurtă poveste amuzantă despre importanța clarității:
Un prieten care era la Brașov într-o noapte era lihnit de foame. S-a decis să comande ceva de pe internet. A găsit pe Google o pizzerie care era deschisă. A sunat, a făcut comanda, a zis adresa și a așteptat. După 1 oră îi sună telefonul să iasă după pizza. A ieșit și nimic. Livratorul zicea că e ajuns la adresă. El zicea că nu îl vede și că nu are cum să fie ajuns. Și după mai bine de 10 minute de discuții, nu știu cum și-a dat seama că de fapt a comandat de la o pizzerie din București care avea fix același nume, iar strada pe care stătea el avea fix acceași denumire ca în București.
El murea de foame. Pizzeria a pierdut banii pentru o pizza. Livratorul a făcut un drum fără sens. Pierderi pentru toate părțile. De ce? Din cauza lipsei de claritate.
Probabil dacă pizzeria ar fi avut și locația expusă chiar la început când intri pe site, nu ar mai fi fost confuzia respectivă.
Dar din păcate de multe ori așa se întâmplă.
Pe grupuri de Facebook, văd oameni care fac anunțuri cum că ar căuta angajați sau diferiți specialiști, dar nu precizează și localitatea în care se află. Ei presupun cumva că toți românii din grupurile respective stau în același loc unde stau ei.
Tu ca să ai claritate în marketing trebuie să te pui în locul unui potențial client care aude pentru prima dată în viața lui de tine și de afacerea ta.
Gândește-te că tu știi totul despre tine și ce oferi. Dar alții nu știu poate chiar nimic.
Și atunci cum faci ca să înțeleagă?
Fă-ți o listă cu toate informațiile pe care vrei să le prezinți și prioritizează-le. Apoi asigură-te că îți creezi un mesaj clar de marketing și că îl afișezi corespunzător în funcție de context.
Dacă ești pe website de exemplu, pagina principală trebuie să fie precum un scurt rezumat despre tot ce ai de oferit.
Fiecare pagină în care prezinți un produs sau serviciu trebuie să fie strict despre acel produs sau serviciu, fără să creezi confuzii vorbind despre altceva.
Când scrii o scrisoare, un articol sau un email, asigură-te că subiectul și mesajul au legătură una cu cealaltă.
Apoi când scrii un text despre un anumit subiect, asigură-te că nu deviezi de la subiect.
Și chiar dacă e puțin paradoxal cu ceea ce am scris aici, asigură-te că menții mesajul scurt și la obiect.
Desigur, contează mult și contextul în care îl prezinți și scopul din spate.
În cazul de față, scopul meu este să te fac conștient de această greșeală pe care am întâlnit-o frecvent în comunicare și să îți ofer câteva exemple concrete ca să mă asigur că înțelegi de ce e atât de important.
Claritatea te ajută să transmiți un mesaj fără să lași loc de interpretări.
Claritatea te ajută să faci marketing eficient și să vinzi.
Oferă claritate.
În final închei prin a-ți aminti că oricând ai nevoie de ajutor sau informații pe partea de marketing, poți apela la mine pentru ajutor.
Vezi pe acest link mai multe detalii despre ce am pregătit pentru tine.
Rămâi tare.
Andrei
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.