Ce crezi despre garanții?
Sunt necesare? Au sens în calitate de client? Merită să le adaugi în ofertele tale? Ce tipuri de garanții există?
Hai să adăugăm puțin context:
În viața, cel mai garantat lucru este că vom muri. Nu știm când, nu știm în ce loc, dar știm că se va întâmpla la un moment dat.
Știu, sună „mortal”, dar asta e realitatea.
Cu cât înțelegem mai bine cum stau lucrurile în realitate și acceptăm anumite circumstanțe pe care nu le putem controla, cu atât vom fi mai avantajați pe parcursul vieții.
Dar dacă ar fi să ne raportăm doar la acest lucru, probabil vine întrebarea următoare: ok, și dacă oricum murim, ce sens are totul? De ce mai facem orice?
Uite, nu vreau să intru foarte adânc în filosofii de viață. Scopul vieții nu este unul general valabil tuturor oamenilor. Fiecare dintre noi ne dăm un scop vieții noastre, iar cei care au un scop puternic sunt cei care nu au nevoie de alte garanții. Pentru că aceștia vor face tot ce este posibil să își atingă scopul, de multiple ori dacă este cazul, fără să se teamă că vor eșua.
Însă nu tot ceea ce facem și nici tot ce cumpărăm nu are neapărat legătură cu acest scop.
Uneori pur și simplu trăim. Sau avem nevoie de divertisment. Sau vrem să testăm și să încercăm lucruri noi.
Ne plac Experiențele noi. Însă avem, deseori, o problemă foarte mare de percepție: că trebuie mereu să ni se întâmple doar lucrurile cele mai bune.
Însă știm că nu este mereu posibil.
Și nici nu ar fi frumos să fie viața așa.
Adică hai să ne gândim puțin, cum ar arăta viața dacă mereu ar fi „roz”?
Dacă nu am avea momentele grele, supărări, provocări, piedici și dacă nu am fi niciodată expuși la durere sau alte sentimente neplăcute, cum am știi cu adevărat să ne bucurăm de momentele frumoase?
În orice există o dualitate. E principiul polarității. Sigur, la unii durerea e mai intensă decât la alții. Unii fac față mai ușor durerii. Alții se adaptează rapid la durere, la frică, la necaz. Și reușesc să treacă peste orice obstacol, indiferent cât e de dificil.
Dar când vine vorba de lucruri materiale sau de unele experiențe, am fost obișnuiți cu garanții.
Cumva te aștepți ca în momentul când cumperi un produs să ai o garanție.
Sau când ți se livrează un serviciu, la fel, te aștepți să primești garanții.
Și clienții tăi la rândul lor se așteaptă să oferi tu garanții.
Dar e oare o abordare sănătoasă?
Hai să vedem…
Primele forme de garanții au apărut odată cu apariția economiei, încă din antichitate, de pe vremea Egiptului Antic. Printre cele mai vechi forme de garanții se regăsește Codul lui Hammurabi (1754 î. Hr.), ce cuprindea o serie de legi scrise cu prevederi legate de garanții și colateral. Pe vremea aceea, garanțiile erau bunuri fizice, animale, obiecte, terenuri.
În Roma Antică, garanțiile au devenit mai sofisticate. Până la îndeplinirea unei obligații, proprietatea unui bun era transferată temporar unui creditor.
Dar destul cu lecția de istorie. Să revenim la prezent.
Da, garanția e sănătoasă deoarece lumea o percepe ca fiind ceva standard. Practic, operatorii economici sunt obligați prin lege să ofere banii înapoi în termen de maxim 14 zile, dacă cumpărătorul decide să facă un retur de produs. În cazul serviciilor, acolo nu există o astfel de obligație, dar fiecare furnizor de servicii poate oferi sau nu la rândul lui o serie de astfel de garanții.
În afacerile online românești, majoritatea antreprenorilor își doresc garanții când vine vorba de banii lor.
Ei sunt dispuși să investească bani, dar o fac cu o anumită incertitudine. Iar această incertitudine este redată de un sentiment interior cauzat de frică.
De ce le este frică?
Sau mai bine spus, ce le provoacă frica?
Pot fi multe motive la mijloc, iar o parte dintre tipurile de frică le-am redat în acest videoclip.
Uneori frica vine din necunoștiință de cauză. Adică ai o oarecare încredere și înțelegi că e nevoie să faci anumite acțiuni pentru a obține un rezultat dorit, însă nu știi exact cum se fac anumite lucruri. Sau nu știi de ce trebuie așa și nu invers. Sau nu știi dacă e bine că se face așa, sau dacă e cea mai bună, economică și (în același timp) profitabilă variantă.
Și astfel, începi să pierzi control. Și apare sentimentul de nesiguranță. Acest sentiment e foarte întâlnit la oamenii care au în iei spiritul creator (antreprenorial), dar nu fac niciodată nimic. Doar le vin multe idei. Se gândesc, amână, plănuiesc… vor să iasă totul perfect… și în final se dau bătuți înainte să înceapă pentru că realizează că nu sunt suficient de pregătiți.
Dar oare poți fii vreodată suficient de pregătit?
În orice caz, concluzia e simplă: trebuie să își asume. La fel și eu, la fel și tu.
Pe vremea când eram angajat în departamentul de marketing a unei agenții imobiliare de top din Cluj, am luat o gură de aer afară din sediu. Și alături de mine se afla patronul acelei agenții care luase și el o pauză de țigară. Era un om respectabil, mereu aranjat și îmbrăcat la costum, cu o atitudine impunătoare (unul din milionarii orașului). Îmi amintesc chiar și acum un lucru extrem de important pe care mi l-a spus foarte, foarte imprevizibil: „Andrei, știi care e cea mai mare problemă cu oamenii în ziua de azi? Că nu își asumă.”. Iar asta m-a marcat.
Odată ce îți asumi că poți eșua, doar atunci ai cu adevărat putere să faci o schimbare cu potențial pozitiv în afacerea ta. Dacă ești ghidat de frică, acest sentiment îți va afecta subconștient acțiunile, deciziile și rezultatele. Și paradoxal, cu toate garanțiile din lume, vei eșua.
Garanția are sens în unele condiții. E normal să vrei să poți da un produs înapoi dacă l-ai cumpărat și era defect din fabrică. Asta e o garanție cu sens.
Dar oare e normal să vrei ca tu, în calitate de furnizor de servicii, sau tot tu, în calitate de client să vrei să obții rezultate extraodinare, fără să îți asumi nimic în viață și să te mai aștepți și la mega garanții ca să fii 100% în siguranță și să nu ai absolut nimic de pierdut?
Așa oricine ar putea încerca să își creeze un imperiu. Dar realitatea e diferită.
Iar în unele arii sau domenii, garanția e doar un cuvând rostit frumos ca să aline din sentimentul de panică care ți se stârnește înainte să apeși pe butonul de „cumpără” după ce ți-ai adăugat datele cardului.
Nu mă înțelege greșit: prudența e foarte importantă în afaceri.
E important să fim prudenți ca să nu ne luăm țeapă. Pentru că momentul când iei o țeapă e dureros. Dar nu e dureros faptul că ți-ai pierdut banii. Deloc. Nici nu îți mai stă gândul la acei bani pentru că te împaci repede cu ideea că nu îi mai vezi. Însă ce e cu adevărat dureros e faptul că ego-ul tău sângerează.
”CUM AM PUTUT SĂ FIU ATÂT DE NAIV?”
E amuzant (din exterior) și trist (din interior) în același timp.
Țepele sunt multe și uneori nu scapi de ele cu toată prudența din lume. Spun asta pentru că și eu la rândul meu am fost țepuit. Grav. S-a întâmplat pe la final de 2023, când îmi mergea foarte bine afacerea. Câștigam super bine. Am ajuns să fac chiar și 3000 de lei într-o oră din prestarea de servicii de marketing. Eram pe val. Și cum am câștigat așa de bine din prestarea de servicii, aveam și portofoliu activ de criptomonede și tot investeam ca să îmi dublez sau triplez investiția. Iar fix atunci, orbit de acele câștiguri, am fost abordat de o persoană care m-a atras să investesc treptat sume de bani într-o platformă de criptomonede, unde părea că pot câștiga de 10, chiar și 100 de ori mai bine și mai rapid decât în altele. Și pentru că eram pe val, am ajuns să investesc până la 12.000 de euro în toată povestea respectivă.
Sigur că mi-a picat fața când mi-am dat seama că totul era o țeapă și că mi-am pierdut toți banii investiți. Și știi cum am reacționat? POKER FACE. Efectiv eram super nepăsător cu privile la acei bani, cu toate că am muncit pentru ei. M-a durut pe moment pentru că am pățit eu (o persoană extrem de precaută) una ca asta. Dar m-am controlat foarte bine. Alții cred că intrau în depresie sau își pierdeau cheful de viață. A fost o experiență care m-a făcut mai puternic.
Mi-am zis următoarele: „M-am enervat. Îi fac la loc de 10 ori, numai al dracu, pentru că știu că pot. Și atunci nu va mai însemna nimic această pierdere financiară”. Zis și făcut. Următoarele luni am continuat munca și am făcut toți banii la loc foarte repede, pentru că mi-am impus să am o voință de fier. Chiar de acolo mi-a venit și ideea aceasta cu noul webinar: „Cum am câștigat 100.000 lei în doar 3 luni, fără să muncesc mai mult”. Pentru că exact asta s-a întâmplat în acest an. Și anul trecut la fel. Și atunci, am decis să vin și eu cu un super training gratuit și să încep să ajut mai mulți oameni să ajungă la astfel de câștiguri. Dar nu din marketing neapărat. Ci din orice, atâta timp cât e legal și se poate plia bine cu metodele pe care eu le-am folosit pentru mine și pentru clienții mei.
Dar observă cum toate aceste lucruri au un contrast și fac povestea mult mai interesantă. De asta e bine să avem și momente negative în viață, cu mențiunea să știm să ne bucurăm și de ele, nu doar de cele pozitive 🙂
Una dintre mantrele mele este următoarea: „Am capacitatea de a-mi controla și canaliza emoțiile în direcția care îmi servește cel mai bine”. Pentru că principalul inamic care stă în calea succesului oricărei persoane, este mintea.
Și crezi că aveam vreo garanție că voi reuși toate acestea? Nu. Puteam pierde și mai mult? Da.
Dar trebuie să treci peste eșecuri foarte repede. Trebuie să eșuezi rapid. Poate îți iese din prima, poate nu. Dacă ești singur, fără ghidaj, fără ajutor, călătoria va fi mai anevoioasă. Vor fi multe dificultăți. S-ar putea chiar să nu le faci față. Cine știe? Ești doar tu cu tine de cele mai multe ori. Tu trebuie să trăiești în continuare cu tine și să te accepți cu bune și cu rele.
Crezi că e ușor să trăiești cu tine după ce ai făcut o asemenea gafă? Posibil nu. Dar merită să te învinovățești întreaga viață pentru că ai ales să vezi „cum ar fi dacă…” decât doar să stai să te gândești la „cum ar fi dacă…” ? Categoric NU.
Asta e o lecție pe care am învățat-o de mult, dar e un subiect pe care îl voi dezbate cu altă ocazie.
Așadar, mai vrei garanții? Mai oferi garanții?
Garanțiile nu te vor salva de inevitabil. De fapt, dacă ai știi clar că ceva va merge indiferent de cât de mult timp și efort vei avea de depus, ai mai avea nevoie de garanție?
Garanția e o scuză pentru cei care vor să aibă scuze în momentul când eșuează.
În realitate știm bine că toți vor să aibă rezultate și succes. Dar dacă vor și știu clar că le vor avea, la ce le trebuie garanție?
„Arde corăbiile”.
Intră pe modul „spartan”. Conquistadorul spaniol Hernán Cortés făcea asta pentru a-și motiva soldații să câștige războiul de cucerire a imperului Aztec. El a luat această decizie pentru a elimina orice posibilitate de retragere, forțând trupele să lupte până la capăt. Și această idee nebunească l-a făcut să câștige. Această victorie a avut un impact semnificativ asupra istoriei Americii Latine.
Oare e o abordare bună și în afaceri?
Cu siguranță. Când ai prea multe variante și prea multe scuze, tinzi să te lăfăi. Știi că dacă nu merge acum, va merge la un moment dat. Dar în afaceri uneori e ca în război sau ca în junglă. Câștigă cine e mai aprig, cine e mai determinat să câștige și cine vine cu strategia cea mai bună, aplicată adecvat.
Vei oferi garanții clienților tăi?
Depinde. Depinde ce vinzi. Depinde de tip de client ai în față. Fii pregătit cu o garanție pentru că nu toți au spirit de gladiator. Nu toți vor să fie campioni. Și atunci, vino cu garanții. Garantează-le cele mai bune servicii. Banii înapoi dacă nu vor obține ce vor. Garantează-le succesul (chiar dacă nu depinde în totalitate de tine). Unii vor vrea cu orice preț să le garantezi că vor avea succes, chiar dacă cârma e în mâna lor. Poate n-ar trebui să îți bați capul cu ei în primul rând, dar poate ai tu o certitudine că va funcționa.
Te poți baza pe ei că vor face tot ce le stă în putință ca să aibă succes? Nu. De aceea, trebuie să pui condiții pe garanție. Vezi tu.. mulți vor să câștige dar nu sunt dispuși să plătească prețul. Mulți vor faimă, avere, libertate… dar câți sunt dispuși să facă un sacrificiu? Câți vor fi dispuși să muncească ca să își vadă visurile împlinite? Câți vor vrea să investească timp, bani, energie ca să obțină ce le garantezi?
Aici sunt câteva întrebări difcile.
Dar te vei descurca. Cu puțin ghidaj corespunzător vei lua cele mai bune decizii. Important e să nu pierzi prea mult timp în această călătorie pentru că timpul e resursă limitată și așa cum am spus la începutul acestei scrisori… vei muri la un moment dat. Dar înainte să mori, trăiește!
Rămâi tare!
Andrei Isip
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.