Știai că una dintre cele mai importante resurse în marketing este să înțelegi cu adevărat cui te adresezi? Aici intervine conceptul de „avatar de client”.
Vezi tu…
Fiecare afacere de succes, are o imagine clară despre cine e clientul lor ideal… ce nevoi are, cum gândește și ce îi motivează.
Azi vreau să explic pe scurt despre asta. S-au scris și cărți pe subiect, dar zic că nu are sens să complicăm lucrurile mai mult decât e necesar.
Ce e un Avatar de client?
Este o reprezentare fictivă, detaliată a clientului tău ideal.
Cum te ajută?
Te ajută să înțelegi mai bine nevoile, comportamentul și motivațiile publicului tău țintă. Astfel, poți adapta strategiile de marketing și comunicarea ca să aibă mai mult sens și pentru tine, dar mai ales pentru ei.
De exemplu, odată ce ai un avatar de client creat, îți va fi mai ușor să planifici calendarul de conținut, pentru că știi mai bine pe ce să pui accent.
În plus, comunici direct „pe limba” potențialului tău client. Astfel, ai șanse mai mari să îți atingi obiectivele de marketing.
Ce cuprinde un astfel de avatar de client?
1. Date demografice: vârstă, sex, locație, nivel de educație, situație familială, venit
2. Data psihografice: valori și credințe, interese și hobby-uri, stil de viață, tip de personalitate
3. Comportament și obiceiuri: canale de comunicare preferate, obiceiuri de cumpărare, modul de utilizare a tehnologiei, mărci preferate
4. Provocări și nevoi: probleme cu care se confruntă, nevoi nesatisfăcute, obiective personale și profesionale
5. Motivații și factori de decizie: ce îi motivează să cumpere, obiecții sau piedici comune, factori de influență
6. Mesaje cheie și ton de comunicare: cum rezonează cu mesajele, stilul lor de comunicare, ce îi determină să acționeze
7. Exemplu de zi din viața lor: rutina zilnică, punctele de contact
Cum creezi un astfel de avatar?
Simplu. Deschizi un document Word sau Excel în Google Drive și notezi câte un capitol cu tot ce am menționat mai sus. Apoi începi să completezi fiecare punct.
Ca să îți fie mai ușor, folosește ChatGPT astfel:
– îi prezinți la ChatGPT ce ai de făcut și îi spui rând pe rând să îți ofere atât informații despre fiecare punct și subpunct (ca să înțelegi mai bine despre ce trebuie să scrii), cât și întrebări
– după fiecare informație de la fiecare subpunct, cere-i să îți facă o scurtă listă cu întrebări relevante care să te ajute să obții răspunsuri mai relevante (de obicei contează mai mult ca întrebarea să fie potrivită, ca să poți găsi răspunsul potrivit)
– după ce ai întrebările, pune-l pe ChatGPT să îți răspundă pe rând la ele
ChatGPT e bun că îți mai oferă idei și îți reduce mult timpul de lucru, dar îți recomand să îl folosești doar în contextul în care îți pui și tu (sau echipa ta) mintea la contribuție.
Îți recomand să te folosești de următoarele tehnici ca să creezi un avatar de client cât mai apropiat de realitate:
Cercetare: poți folosi sondaje, interviuri și date analitice ca să colectezi informații reale despre potențialii tăi clienți
Analiză: poți analiza clienții tăi din trecut și te poți folosi de metodele de mai sus ca să umpli golurile
Segmentare: dacă ai mai multe tipuri de clienți, creează un avatar separat pentru fiecare grupare
Actualizare: odată ce ai creat avatarul, revizuiește-l periodic ca să reflectezi schimbările din comportamentul lor, sau chiar din piață
Cam asta ar fi.
Nu-i mare filosofie, dar e important să fie făcut.
Și mai important: când faci un avatar, te raportezi la 1 singur om. De exemplu, nu e indicat ca în avatar să ai și o persoană de 18 ani și una de 45. Nu se pupă.
Așa cum am zis, dacă ai mai multe tipuri de clienți ideali, faci mai multe avatare.
Și când faci postări/email-uri/pagini de vânzare/campanii/etc., te raportezi mereu la câte 1 avatar pe rând. Asta dacă vrei să crești semnificativ rata de succes.
Poți să le faci și mai generaliste, dar să îți asumi că nu vei mai avea așa multe puncte de diferențiere și s-ar putea să nu ai rezultate la fel de bune.
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.