fbpx Skip to content

Nu mai pierde timpul. Adaptează-te rapid. Acționează rapid.

  • Română
Reading time:

Amânarea nu face decât să lungească timpul pe care îl ai la dispoziție ca să afli rezultatul la care oricum vei ajunge.

 

Da, e adevărat că poate te simți nepregătit sau încă nu vezi toate piesele din puzzle asamblate.

 

Da, poate ți-e teamă să faci acea mișcare acum deoarece te va îndrepta pe un câmp cu multe necunoscute. 

 

Da, știu că există o forță în tine care te ține pe loc. 

 

Însă ține minte: fiecare zi amânată putea fi o zi în care ai fi putut să faci cel mai important pas din ultima vreme. Un pas care îți va schimba în totalitate viitorul predictibil și care te va duce spre o zonă neconfortabilă.

 

Zona de confort e toxică pentru că îți împiedică progresul, evoluția, creșterea. Ea poate să se extindă pe zi ce trece, dar pentru asta trebuie să faci acțiuni.

 

Iar aceste acțiuni trebuie făcute cu multă adaptare și deschidere spre nou. 

 

Oamenii sunt ființe care se pot adapta foarte ușor în orice context. Dar problema noastră e că suntem destul de dificili când vine vorba de schimbare. Suntem reticenți la schimbare. Preferăm să alegem ceva cunoscut, familiar. Ceva predictibil. Ne e greu să facem alegeri care nu ne sunt familiare sau care nu au nici o legătură cu ce am fost învățați sau obișnuiți până în prezent.

 

Și totuși, iată-ne aici. Vrem să facem lucruri mărețe. Simțim că putem mai mult. Avem multe opțiuni. Decizii peste decizii. 

 

Ne dorim schimbarea și totuși suntem atât de greu de schimbat.

 

Dacă vrei să treci peste aceste bariere, un prim pas ar fi să fii conștient de faptul că s-ar putea să le ai. Ține cont că tu nu știi ce nu știi. De aceea ești într-o misiune continuă de cunoaștere. Trebuie să afli. Trebuie să te educi. Trebuie să cunoști noi perspective. Să fii deschis la alte păreri. Să vezi lumea dinafara cutiei tale. 

 

Trebuie să te desprinzi de tine, de corpul tău, de sinele tău. Trebuie să „mori” ca să îți dai voie să vezi și să înțelegi. 

 

Ce poți face în privința cunoașterii?

 

Studiază. Transpune-ne înafara corpului prin exerciții de imaginație. Gândește-te că ești cel mai puternic om din lume. Imaginează-ți cum ar fi dacă te-ai fi născut într-o familie săracă din Srilanka. Gândește-te cum ai fi luat deciziile de până acum dacă ai fi avut cunoștințele celor mai înțelepți oameni. Gândește-te ce decizie ai lua tu de peste 20 de ani, pentru momentul prezent.

 

De cele mai multe ori, amânarea apare din cauza fricii. Ne e frică că s-ar putea să luăm o decizie proastă. Ne e frică că poate nu e ce trebuie. Ne e frică de eșec. Oamenii au multe frici.

 

(Vezi videoclipul meu despre FRICĂ, pe youtube)

 

Dar nu trebuie să lăsăm frica să ne împiedice să facem ceva ce simțim că trebuie să facem. Uneori trebuie doar un pic de curaj. Sau dacă îți lipsește curajul cu desăvârșire, atunci aș zice că ne trebuie mai multă nepăsare. Nepăsarea poate fi toxică, dar există un tip de nepăsare care poate fi folosit în favoarea noastră. 

 

Adică să îți pese mai puțin de părerea celor din jur. Să nu îți pese dacă nu vei da bine. Să nu îți pese așa de mult dacă nu va fi totul impecabil.  Să fii mai puțin dur cu tine. Ego-ul de împinge spre iluzia perfecțiunii.

 

Ego-ul îți spune „Tu ești perfect, ești cel mai tare. Cum să ieși prost în fața altora? Stai la locul tău că poate o să eșuezi și o să râdă oamenii de noi”.

 

Și de asta trebuie să renunți la Ego. Pentru că el e clădit pe experiențele din trecut. El nu știe decât ce a văzut și simțit până acum. El vrea să se întâmple mereu lucrurile cele mai bune și nu e dispus să piardă. Dar tocmai pentru că nu ești dispus să eșuezi, tocmai de aia s-ar putea nici măcar să nu începi ceva important, de frica eșecului.

 

Ar fi și alte motive pentru care oamenii amână: lenea, starea proastă din prezent și altele. Dar după cum vezi, toate sunt mentale. Toate provin de pe urma lipsei de control. Lipsa de control a propriilor gânduri și acțiuni ne provoacă să fim leneși. Ne provoacă să ne complacem în distrageri (seriale, filme, pornografie, alcool, droguri, sex, miștocăreală, scroll infinit pe social media, etc.). 

 

Lipsa de control față de propriile emoții ne pune bețe în roate. Ne împiedică să fim ce vrem să fim. Ne împiedică să progresăm. Și ne inventăm fel și fel de scuze penibile cum că nu ne simțim bine, nu avem starea necesară, etc.

 

Aici un pas important ar fi stăpânirea emoțiilor și recăpătarea propriului control.

 

Nu ai cum să scapi de amânare, să te adaptezi rapid și să acționezi rapid dacă nu ești în control. Și ca să ajungi să fii în control trebuie să îți recapeți propriile forțe față de propria persoană. 

 

Exerciții și obiceiuri simple precum:

– dușuri reci

– meditația

– renunțarea la zahăr

– renunțarea la alcool

– renunțarea la fumat

– sportul zilnic

– odihna

– punerea telefonului deoparte când lucrezi

– 

Sunt doar câteva exemple pe care eu personal le folosesc pentru a fi mereu în control. Sigur că nu trec nici în extreme. Foarte rar îmi permit un „cheat day” când mai beau un vin bun sau mănânc o prăjitură de casă de la bunica. Dar ce vreau să spun este că dacă faci lucruri mărunte și ai mici victorii zilnic care te pun în control, vei putea și eventual vei reuși să ajungi la un nivel de măiestrie față de propriile gânduri, emoții, obiceiuri, acțiuni.

 

Asta nu o poți face de azi pe mâine și nici în câteva săptămâni. Sunt lucruri înrădăcinate adânc în tine pe care poate nici nu le conștientizezi și pe care le faci de ani de zile și îți va fi greu să le schimbi. Dar îți poți pune întrebarea dacă merită efortul și dacă ești dispus să faci acest angajament ca să te schimbi.

 

Această schimbare despre care spun te va ajuta eventual să obții claritate, abundență și o viață de care să fii mulțumit și pe care să o iubești. Acțiunile pe care le faci azi îți ghidează rezultatele de mâine. Concentrează-te pe ce faci acum, zi de zi și inevitabil o să vezi cum toate se leagă și ajungi să ai succesul pe care ți-l dorești, așa cum îl percepi tu.

 

Rămâi tare!

 

– Andrei Isip

Vrei să dobândești abilități profitabile?