fbpx Skip to content

Percepția falsă asupra procesului pentru a obține succes

  • Română
  • English
Reading time:

Fiecare persoană are o anumită percepție asupra succesului, însă, din păcate, procesul este foarte simplificat și transmis greșit în tot ce înseamnă media din zilele noastre.

Generația noastră este influențată masiv de media digitală și de narațiunea care ni se oferă. Poveștile sunt redate într-o formă scurtă, lipsită de esență, care pare să simplifice totul ca și cum ar fi foarte ușor.

Nimeni nu vrea să audă cum Bill Gates nu și-a luat liber nici o zi de la vârsta de 20 până la 30 de ani ca să ajungă unde e acum și că și-a petrecut tinerețea doar lucrând. Asta nu generează rating în media. Nu atrage controverse, nu e „clickbait-able”. 

Astfel, populația primește impresia că succesul e precum o loterie în care încerci 1 dată o idee și într-o zi vei fi milionar. 

Cuprins

În utlimii ani internetul s-a umplut de fake gurus care închiriază mașini de lux și manipulează percepția realității lor prin modul în care se afișează pe conturile de Instagram. E foarte ușor în zilele noastre să faci asta și nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a da impresia că ești bogat și o duci bine.

De exemplu, ne nevoie să închiriezi o cameră la un hotel de lux cu 200$/noapte. Poți să mergi doar într-un lobby la un hotel de 5 stele și să îți cumperi cea mai ieftină cafea. Te îmbraci frumos, îți faci câteva poze într-un cadru luxos și pui pe internet ca lumea să vadă cât de mult succes ai (când de fapt tu ești cazat într-un airbnb sau hostel). Dar știm bine că realitatea e diferită față de ce vedem pe online.

Vezi tu, oamenii de succes pe care îi urmăresc eu, spun că bogăția nu se măsoară în cât de mulți bani ai ci în cât de mulți îți permiți să cheltui (ne referim acum la succesul material). Degeaba ai 1 milion de dolari în cont dacă nu te poți bucura de ei în totalitate (sigur, nu ar fi nici indicat să îi cheltui pe toți într-o zi, dar ai prins ideea). 

Oamenii care vor să pară că au succes vor folosi fiecare tehnică pentru a se prezenta într-un cadru în care au statut. Sunt inclusiv tineri de vârsta mea sau mai mici ca mine care se flexează pe insta în diverse contexte care îi fac să pară șmecheri doar pentru a-și alimenta egoismul prin aprecieri și impresii false de la cei din jur. 

Din păcate ei nu vor putea câștiga respectul unei persoane care se află peste nivelul lor dacă fac asta. Dacă vor să câștige respectul și atenția celor de deasupra mai degrabă ar trebui să își canalizeze energia pentru a oferi valoare reală prin serviciile sau produsele pe care le creează.

Dar, atâta timp cât ideea de succes e super simplificată atât de media cât și de oameni care încearcă să ajungă rapid la averi mari prin imoralitate, înșelăciune și practici nedemne, e ușor să fim influențați negativ și să ne întrebăm uneori „de ce eu nu am ce are X?” (ceea ce duce la frustrări ș.a.m.d.).

Pentru tine ce înseamnă succesul? Mulți văd succesul ca pe un punct final, o destinație la care ajungi după multă muncă și efort. Dar adevărul este că succesul este un proces, nu un rezultat.

Cât de des ai auzit afirmația: „Odată ce ajung acolo, voi fi fericit”? De câte ori ți-ai propus un anumit obiectiv și ai crezut că atunci când îl vei atinge, vei fi mulțumit?

Cum Să Crești Vânzările Afacerii, Prin Propriile Sisteme Automate de Promovare Online

…fără echipe mari și costisitoare de marketing, fără să postezi zilnic pe social media, și fără să pierzi mult timp, bani și energie până testezi și validezi propriile idei

Adevărul este că succesul nu este un punct de sosire, ci un drum continuu de creștere și dezvoltare. Și, mai mult decât atât, succesul nu este doar o chestiune de a obține ceea ce îți dorești, ci mai degrabă de a deveni ceea ce trebuie.

Să ne gândim la Thomas Edison, inventatorul becului electric. 

Credem cu toții că a avut succes din prima? 

Nu. A eșuat de mii de ori înainte de a reuși. Însă a avut curajul să continue, să învețe din fiecare eșec și să nu renunțe la visul său. Asta este adevărata esență a succesului – reziliența și perseverența.

Cum arată procesul pentru a obține succes

Procesul pentru a obține succes este precum selectarea unei bucăți de stânci pe care o cioplești în fiecare zi ca să realizezi o sculptură.

Stânca reprezintă direcția pe care o alegi și nu contează cât de mult va dura să finalizezi sculptura deoarece știm bine că unele dintre cele mai spectaculoase arhitecturi din lume au fost construite în generații la rând. Depinde ce tip de sculptură vrei să realizezi în viața asta.

„Succesul este capacitatea de a trece de la un eșec la altul fără a-ți pierde entuziasmul.” – Winston Churchill

Totodată, dacă ai impresia că succesul este o recompensă instantă, te înșeli. Succesul nu vine peste noapte. Este o călătorie lungă, plină de obstacole și eșecuri. Este o luptă constantă, o călătorie de autodezvoltare și de creștere personală.

Așa cum un alpinist care urcă pe un munte nu se concentrează doar pe vârf, ci și pe fiecare pas pe care îl face, la fel și tu ar trebui să te concentrezi pe procesul de a ajunge la succes, nu doar pe rezultat.

Succesul nu înseamnă să obții ceea ce vrei, ci să devii persoana care merită să obțină ceea ce vrei. Asta presupune dezvoltare personală, învățare continuă și adaptare la noi situații.

Când a fost ultima oară când ai învățat dintr-un eșec?

Când ai încercat ceva nou, fără a te aștepta la succes instantaneu?

Dacă răspunsul este „de mult timp” sau „niciodată”, atunci este timpul să-ți reevaluezi percepția despre succes.

Nu este vorba despre destinație, ci despre călătorie. Este vorba despre procesul de a deveni o versiune mai bună a ta, zi de zi.

Ce putem învăța de la oamenii care au succes

Am auzit diferite povești și învățături ale personalităților din mediul de afaceri care acum au succesul pe care și l-au dorit.

De la toți vei auzi aceleași povești tipice:

  • e nevoie de perseverență
  • trebuie să îți dorești
  • trebuie să planifici și să acționezi
  • trebuie să iei decizii bune
  • etc.

Adevărul e că asta știm toți (sper). Și totuși nu toți avem succes. De ce? Pentru că lipsește acțiunea în sine.

Lipsește efectiv punerea în practică a teoriei.  

Și nu mă refer la acea acțiune „oarbă” sau temporară (de exemplu când te apuci de sală cu mult entuziasm, ajungi la un progres destul de ok după 3 luni și apoi intervine ceva și nu mai mergi și apoi trebuie să începi de la zero).

E nevoie de acțiune constantă pe aceeași direcție. 

Și uneori s-ar putea să dureze mai mult decât ne-am așteptat. Alteori s-ar putea să ne pierdem din entuziasmul de la început și să fim nerăbdători.

Degeaba începi într-un deceniu 5 afaceri în domenii diferite și apoi te plângi că ai avut 5 afaceri eșuate. 

Înscrie-te la newsletter-ul meu săptămânal

Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.

Cei mai de succes oameni pornesc o afacere într-un domeniu și chiar dacă să zicem că le-a eșuat afacerea, ei continuă tot pe același domeniu cu o idee poate mai bună sau mai inovatoare sau poate realizată diferit.

Unii devin atât de buni în acest joc încât, după ce au lansat, crescut și vândut o afacere, încep altă afacere fix la fel și execută din nou aceleași lucruri care au funcționat.

De ce să schimbi ceva ce funcționează?

Pentru că te plictisești? 

O afacere nu e despre tine. Afacerea nu trebuie să aibă legătură cu insecuritățile tale sau problemele tale de temperament. E normal să devină plictisitor după o perioadă.

Afacerea e despre problema pe care o rezolvi. Iar acea problemă de cele mai multe ori se repetă iar și iar și iar.

Crezi că un medic chirurg își schimbă profesia după 3 ani pentru că s-a plictisit să facă operații pe inimă? Nu.

Atunci când devine plictisitor, e momentul în care trebuie să continui neapărat.

Ar trebui să avem mai multe exemple de succes dinacestea „boring” în jurul nostru. Poate așa ne vom stăpâni temperamentul. 

(aceste lecții le-am învățat de la Alex Hormozi, unul dintre oamenii pe care îi urmăresc cu drag de când erau puțin cunoscuți până au devenit foarte virali pe internet).

Întrebări

Care este aria în care ai încercat „metoda loteriei” în viața ta?

Care a fost rezultatul?

Care este planul pentru realizarea sculpturii tale?

✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:

1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată

Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile. 

2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.

3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.

Înscrie-te la newsletter-ul meu

Vezi de aici ce email-uri am mai trimis abonaților mei în trecut.