fbpx Skip to content

Prea mult zgomot

  • Română
  • English
Reading time:

Stăteam la discuții cu un prieten despre modul cum tratează majoritatea oamenilor rețelele sociale.

 

Majoritatea oamenilor au cont pe cel puțin o platformă de social media și intră acolo pentru divertisment. Intră ca să vadă ce le mai apare pe feed și ce mai fac prietenii lor. Și asta este perfect în regulă. Dacă pe vremuri ieșeai în fața curții, stăteai pe bancă și te uitai să vezi ce mai fac vecinii și trecătorii, cam așa e și acum. Doar că s-a schimbat mediul și intensitatea. 

 

Acum nu vezi ce fac doar vecinii și puținii trecători prin fața ogradei tale. Acum vezi ce face oricine de oriunde. Iar volumul de informații pe care îl accesăm zilnic este excepțional de mare. 

 

Problema e că în toate aceste informații audio-vizuale pe care le consumăm zilnic, probabil undeva la 99.99% din ele le uităm în secunda 2 când am trecut mai departe la altceva. Chiar și dacă să zicem că tot ceea ce consumăm este pură informație educativă, foarte de folos pentru noi. La mine cel puțin cam așa e. Mi-am „antrenat” algoritmul la toate platformele pe care sunt să îmi afișeze doar lucruri care sunt de mare interes pentru mine. Astfel, de fiecare dată când intru pe TikTok, Facebook, Instagram, Linkedin sau X (omg, deja când spun asta pare că sunt obsedat), văd conținut calitativ de la cei mai buni dintre cei mai buni. 

 

Și altă problemă (mult mai gravă) este faptul că pe unele platforme (Instagram), vedem doar cele mai mișto lucruri din viața tuturor cunoștințelor și oamenilor pe care îi urmărim: poze din Italia, videoclipuri de la petreceri, poze cu gașca de prieteni la cine știe ce festival, etc. 

 

– Păi ok Andrei, și care-i problema cu asta? Ești invidios pe ei sau…?

Deloc. Chiar mă bucur pentru ei. Dar conștientizez un lucru: e toxic pentru mine și pentru tine. Gândește-te așa: dacă tot ce vezi de fiecare dată când intri pe social media sunt doar cele mai mișto momente din viața prietenilor, cunoștințelor și oamenilor pe care tu îi urmărești, iar tu stai stresat cu fel și fel de probleme pe care le ai, îți dai seama ce impact negativ are asupra minții tale?

 

Realitatea nu e așa. Dar realitatea e distorsionată de aparențele de pe rețelele sociale. Toți cei care își pun pozele mișto cu ce fac și pe unde sunt, au și ei o mulțime de probleme ale lor. Unii trec prin divorțuri sau despărțiri oribile, alții suferă din dragoste, la unii le-a murit pisica, alții abia au fost la o înmormântare… unii au datorii până peste cap, alții se chinuie cu un cadru de lucru oribil și așa mai departe.

 

Și s-a creat acest standard în societatea online să postezi doar ce e frumos și plăcut ochiului. Și firecare face asta. Însă tu când dai scroll pe Instagram vezi asta de sute de ori la persoane diferite și asta te freacă. Îți dă iluzia că ceva nu e bine în viața ta și așa ajungi la anxietate, tristețe, gânduri negative și poate chiar depresie sau mai rău.

 

Înțelegi unde bat acum?

Asta e problema. Aparențele înșeală. La toți e roz și frumos, dar realitatea e diferită. Și ține cont că toți îți arată doar fragmente și doar ce vor ei să îți arate. Și nu vreau să fiu acuma ipocrit. Uneori și eu fac asta. Dar eu mai scriu și câte ceva bun pe ici pe colo care e de ajutor. 

 

Imaginează-ți așa: unii influenceri (nu dau nume), își iau o vacanță cât de ieftin se poate în cine știe ce țări. Își iau cele mai ieftini cazări. Iar apoi se îmbracă frumos cu hainele lor cu brand-uri fake luate de la bulgari și își cumpără o cafea la un restaurant de la un hotel de 5 Stele și își fac vreo 5-10 videoclipuri și poze din acel cadru ca să dea bine la urmăritorii lor. Cam așa se întâmplă lucrurile. Unii închiriază mașini. Alții merg câte 5-10 și pun chetă (adică strâng bani la comun) ca să închirieze ceva mașini de lux, iar apoi fac tot posibilul să facă poze șmechere. Unii închiriază și costume sau mă rog. Fake. Fake. Fake. Am și scris un articol despre asta în trecut. 

 

– Ok Andrei, dar ce legătură are cu titlul articolului? Care e zgomotul?

– Păi încet ne îndreptăm și spre asta.

 

Zgomotul e în faptul că există prea multă informație. Prea multă lume are ceva de spus. Prea multă lume de urmărit. Prea multe videoclipuri de toate felurile. Prea multe postări care zic toate același lucru doar că arată diferit. Prea multă lipsă de esență. 

 

Asta e adevărata problemă. Lipsa de esență și mult zgomot. 

 

Am zis într-o postare pe Threads (a da, am și uitat de Threads…. mi-am amintit în timp ce scriam) că pentru a ajunge la esență e nevoie de aparențe. Fără aparențe oamenii nu îți dau credit. Trebuie să investești în aparențe. Dar după ce ai captat atenția oamenilor prin aparențe – trebuie să ai esență.

 

Ce e această esență? Adică să fii autentic. Să ai ceva valoros de transmis. Ceva pe baza propriei tale experiențe de viață. Să te chinui puțin să transmiți mesajul așa cum vrei. Asta înseamnă să devii creator. Ca să poți crea lucruri trebuie să te pui în postura de creator, pentru că îți va fi mult mai ușor să creezi. Dacă spui despre tine că nu ești creator și că nu știi să scrii sau nu știi despre ce să vorbești, atunci o să-ți vină mai greu ideile. 

 

Nu-ți pune blocaje. Oricine poate fi creator. Omul în esență este o ființă creatoare. Avem acest dar de la Dumnezeu: conștiința. Asta ne-a pus în vârful lanțului trofic și ne-a ajutat să evoluăm și să ajungem unde ne aflăm în prezent. Trebuie să ne folosim de această putere divină pentru a crea lucruri pentru noi și pentru semenii noștri.

 

Mereu am zis: decât să consume conținut de la alții, nu mai bine să consume de la mine?

De ce să ții secret ceva, dacă până la urmă tot găsești acea informație în altă parte?

 

Marii creatori pe care îi urmăresc (Gary Vee, Grant Cardone, Alex Hormozi, Russell Brunson & mulți alții) au dat deja acest sfat: oferă valoare. Și ca să oferi valoare trebuie să fii dispus să oferi. Valoarea nu o dai cu porția și nici cu scopul de a câștiga bani. Valoarea o oferi pentru a ajuta cu adevărat cât mai mulți oameni. Iar banii vor veni garantat, ca un rezultat al muncii tale. 

 

Aici fac ușor tranziția spre soluția la problemele enumerate mai sus: să te transformi din consumator în creator.

 

În loc să petreci ore în șir doar uitându-te la ce fac alții, lasă-i pe alții să se uite la ce faci tu. Eu mereu am fost un om de acțiune. De mic am fost dat la fotbal, apoi am făcut handbal de performanță 6 ani. Și știi ce e culmea? Nu-mi plăcea deloc să mă uit la fotbal și nici la handbal. Nici acum nu îmi place. Prefer să fiu eu în centrul acțiunii decât să mă uit cum alții se distrează.

 

Dar pentru a deveni creator trebuie să înțelegi jocul. Și jocul pornește cu înțelegerea atenției. Ca să fii bun la joc, trebuie să știi cum să captezi atenția și cum să o menții. Altfel pierzi. Altfel nu ai rezultate. Altfel îți fură alții atenția pe care o meriți. 

 

Și o să vezi că pe măsură ce te dezveți să intri pe telefon ca să verifici rețelele sociale și să dai scroll fără rost, o să intri pe telefon ca să creezi. Dar nu mă înțelege greșit: e nevoie să consumi conținut pentru a vedea trendurile și pentru a fi la curent cu ce se cere în piață și ce merge. E nevoie să consumi conținut pentru inspirație și educație. Dar doar în acest fel e util să consumi. Altfel, e doar distragere. E doar timp pierdut. Consumă cu folos și creează.

 

Arată-le la alții ce ai învățat tu să faci. Spune-ți povestea. Vinde-ți produsele sau serviciile. Spune-ți părerea. Și cu timpul o să vezi că vei culege și roadele muncii tale. Pentru că în noua economie, e nevoie să faci aceste lucruri ca să supraviețuiești. Și o să vezi că o să îți placă. Doar să nu te dai bătut.

 

Rămâi tare!

 

– Andrei Isip

✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:

1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată

Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile. 

2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.

3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.

Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.

Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.