Salut,
Azi vreau să discutăm puțin despre emoții. Mai specific, să discutăm despre cum să le controlăm.
Acest lucru e posibil, însă doar cu mult exercițiu. Depinde foarte mult de ce fel de persoană ești. Dacă ești de fel impulsiv, sau te îngrijorezi des, sau ești stăpân pe tine în orice situație… Depinde.
Totuși, un lucru e cert: emoțiile ne influențează foarte mult viața și momentele pe care le trăim. Și ce bine ar fi ca în unele situații (critice chiar, sau de maximă importanță) să știm să ne controlăm atât de bine încât să avem succes în ceea ce ne-am propus.
Iată câteva exemple de momente în care emoțiile trebuie controlate:
– în timpul examenului auto sau a oricărui examen important;
– în momentul susținerii unei prezentări în fața unui public numeros;
– la negocieri;
– în momente critice de la lucru când vrei să câștigi unele argumente la conferințe;
– în situații de criză (cutremure, incendii, viruși, competiții grele, etc.);
– când ne simțim copleșiți de task-uri;
– când ne simțim rău emoțional dar avem lucruri de făcut;
– și exemplele pot continua.
Din păcate emoțiile contribuie foarte mult la bunăstarea psihică cât și cea fizică a noastră. Am citit în ultima perioadă numeroase studii despre efectele negative ale stresului (sau gândirii negative) asupra celulelor corpului nostru. În fiecare zi în corpul nostru se regenerează miliarde de celule și e important ca ele să se regenereze în mod sănătos. Studiile arată că starea noastră de spirit, respectiv vibrațiile și frecvențele pe care se află creierul nostru, au o influență semnificativă asupra procesului de regenerare a celulelor. Pe scurt, dacă mereu ești stresat, obosit, frustrat, crispat, negativist, etc., ești expus mai rapid la diferite probleme de sănătate.
Ca să ne putem controla emoțiile, e necesar mai întâi să le înțelegem.
Cât de des ai stat tu cu tine ca să cauți răspunsuri în interiorul tău? vs Cât de des cauți răspunsuri în exterior? (în tot ce te înconjoară)
Există diferite metode și practici prin care putem dobândi acest control al emoțiilor și vreau să îți împărtășesc câteva surse de inspirație.
Prima ar fi Netflix.
„WTF?”
Da, Netflix. Neflixul poate fi folosit și în scopuri productive nu doar pentru amuzament. Caută pe Netflix „Ghidul HeadSpace pentru meditație”. E un serial scurt cu ilustrații din care avem multe de învățat despre controlul emoțiilor. Are la bază învățăturile unor mari înțelepți din budism.
Eu îți recomand și articolul meu despre Stoicism pe care l-am publicat recent pe blog. Stoicismul poate fi o practică utilă pentru controlul emoțiilor. Eu sunt destul de stoic de fel.
Bineînțeles că mai sunt și altele. Până la urmă dacă te interesează subiectul vei începe o cercetare pe cont propriu. Sfatul meu este să îți aloci timp pentru tine măcar 1 dată pe săptămână. În acest timp poți să înveți mai multe despre tine căutând atât în interiorul tău cât și informații din jurul tău.
Apropo, în acest început de an am lucrat mult la procese și sisteme personale și de business. Mare parte din muncă nu se vede, însă abia aștept să lansez viitoarele materiale pe care le pregătesc. Până atunci ne mai auzim pe grupul de Facebook și la viitoarele email-uri.
Azi voi merge să mă recreez la un lac de lângă Cluj.
Și, după cum spunea o mare personalitate, spor la cafeluță! :))
Duminică plăcută!
– Andrei
Newsletter
Alătură-te gratuit celor 1000+ antreprenori, experți, consultanți, creatori și coachi care vor să scaleze afacerea și să-și accelereze creșterea în mediul online