fbpx Skip to content

Super generalist sau Super nișat

  • Română
  • English
Reading time:

Am să-ți spun ceva ce trebuie să iei neapărat în considerare în următoarele luni. Crede-mă, acest lucru îți va schimba complet jocul. Dar înainte de asta, iată puțin context…

 

Începem cu rețelele sociale.

 

Rețelele sociale s-au transformat foarte mult în ultimii ani, din cauza (sau datorită) „TikToktificării”. Platformele sociale au un impact major în viețile noastre de zi cu zi. Ele ne influențează modul cum percepem lucrurile din jurul nostru și ne schimbă comportamentele de cumpărare și de luare a deciziilor.

 

Ce este acest fenomen al „tiktoktificării”?

 

Îi spun așa pentru că de la apariția TikTok-ului, toate platformele au trebuit să se adapteze forțat ca să țină pasul.

 

TikTok a creat un alogritm atât de bun, care a reușit să îl aducă în poziția în care se află acum. Iar acest alogritm se bazează pe reacțiile oamenilor și a reușește să îi facă pe oameni să își canalizeze foarte mult atenția înspre TikTok. 

 

Iar atenția este foarte importantă.

 

În prezent atenția oamenilor (așa cum am menționat în alte materiale) este unul dintre cele mai importante asset-uri pe care le poți avea, iar captarea atenției este una dintre principalele abilități ale noii economii care s-a format în jurul acestor rețele sociale.

 

De ce e atât de importantă atenția? Pentru că fără atenție ești zero. Nul. Poți avea orice produs sau serviciu fenomenal: dacă nu ai atenția oamenilor, ești RIP. Iar alții cu produse/servicii sau oferte mediocre sau sub nivelul tău se bucură de câștiguri substanțiale pentru că ei înțeleg foarte bine acest joc al atenției.

 

Dar ca să înțelegi jocul trebuie mai întâi să îl cunoști. Și abia după ce l-ai înțeles, ai șanse să concurezi pentru a câștiga. 

 

Din fericire nu există doar 1 trofeu, iar premiile sunt multiple. 

 

Vedem cum oamenii și-au schimbat radical viața după ce au ajuns virali, datorită acestui joc al atenției.

 

De exemplu, dacă în 2021, Leah Halton avea 0$ pe numele ei, în 2024 a ajuns la o avere de peste $5M de dolari. 

 

Cum?

 

A creat cel mai apreciat videoclip de pe TikTok cu peste 50.000.000 like-uri. Acest nivel de viralitate i-a schimbat complet viața. Brand-urile mari au contactat-o și de acolo au început parteneriate profitabile. Totul datorită atenției.

 

 

„- Ok Andrei, și ce trebuie să iau în considerare? Zi-mi odată, lasă-mă cu poveștile astea, că eu nu sunt Leah Halton”.

 

Adevărat. Nu ești Leah Halton și nici nu trebuie să fii.

 

Ajungem și acolo.

 

 

Vezi tu… pe internet sunt diferite păreri. De toate felurile. Fiecare își dă cu părerea. Unii o fac din propria experiență, alții din ce au aflat de la alții și așa mai departe. E mult zgomot, așa cum am zis și în ultima scrisoare.

 

Unii îți recomandă să te nișezi pentru că așa vei reuși să faci și bani și vei reuși să rămâi relevant și să te diferențiezi în piață.

 

Dar până acum nu am văzut pe nimeni să îți spună să fii generalist și aici intervin eu.

 

 

Dacă vrei să joci acest joc pe termen lung (poate chiar întreaga viață), atunci trebuie să fii generalist. Iar dacă vrei câștiguri rapide, vrei să „sari din floare în floare” ca o albinuță, atunci rămâi nișat. E simplu. 

 

La cât de mult și repede se schimbă lumea în care trăim, probabil nimic din ce e relevant acum nu va mai fi peste 5 ani.

 

(Imaginează-ți doar câte s-au schimbat în ultimii 5 ani: apariția TikTok; pandemie; ChatGPT; noi tehnologii privind inteligența artificială accesibile gratuit publicului larg; aplicații de subtitrări automate; automatizări în câteva clicuri… și așa mai departe).

Sunt o mulțime de lucruri chiar și în domeniul marketingului care erau foarte relevante în trecut și nu mai sunt relevante în prezent. Și e normal să fie așa. Lumea se schimbă. Lucrurile evoluează. Apar tehnologii noi, unelte noi. Oamenii își schimbă încet comportamentul. Intervine adaptarea.

 

Și probabil te vei plictisi la un moment dat. 

 

Ăsta e adevărul.

 

Când ești foarte nișat pe conținutul pe care îl creezi, la un moment dat intervine inevitabil stagnarea sau (mai rău), declinul.

 

Nu poți rămâne relevant la nesfârșit. Vedem asta cu toți marii artiști, antreprenori sau celebrități. Fiecare a ajuns la un vârf. Unii s-au reprofilat. Alții au continuat să mai producă dar nu puteau rămâne la nesfârșit în top. Pentru că intervin alții cu sete mai mare care le iau fața.

 

Iar dacă tu alegi să publici conținut doar pe un anumit subiect, te vei sătura la un moment dat. 

 

Și știi ce se va întâmpla?

 

Vei schimba ceea ce faci. Vei publica alt tip de conținut. 

 

Și știi ce se va întâmpla atunci?

 

Vei pierde o mare parte din urmăritori sau vei pierde din notorietate/autoritate. Și vei fi nevoit să clădești iar. Iar asta e obositor.

 

 

De ce se întâmplă asta?

 

Păi oarecum e normal. E ca și cum ai lucrat 10 ani să devii cel mai bun avocat (sau printre cei mai buni), iar apoi ai decis să fii muzician. 

 

Toată audiența ta te știa drept avocat. Apelau la tine pentru asta. Te urmăreau cu interes pentru asta. Iar acum, ca muzician o mare parte din ei nu mai rezonează cu ce faci. Și trebuie să construiești reputația și autoritatea de la zero.

 

Și asta e o problemă pentru tine.

 

De aceea consider că a fi generalist e mai bine, pentru că (deși poate creșterea e mai lentă), ajungi să captezi mai multă atenție și să rămâi relevant.

 

Dar nu super generalist. Nu trebuie să fii generalist în sensul acela în care îți dai cu părerea despre orice ca un papagal și te crezi bun la toate și expert în toate. Nici așa nu e bine.

 

Mă refer să te pliezi mult pe lucrurile care știi că te pasionează și pe care le faci și despre care vorbești zi de zi cu mare drag.

 

Gândește-te la lucruri pe care le poți vorbi liber cu un prieten de-al tău la orice oră din zi și din noapte. Ceva ce te pasionează.

 

Poate fi despre hrană.

 

Poate fi despre matematică.

 

Poate fi despre afaceri.

 

Poate fi despre productivitate.

 

Poate fi despre orice îți place să vorbești.

 

În momentul în care îți alegi mai multe astfel de domenii de discuție, ele se transformă în pilonii tăi de conținut. 

 

Apoi tot ce ai de făcut este să transmiți lumii mai departe ceea ce ai trăit tu din propria experiență pe baza acestor piloni.

 

Practic treci totul prin filtrul tău, prin propria ta percepție asupra lumii. Faci un rezumat. Structurezi mai bine informația. O îmbraci într-un mod mai clar. Apoi o livrezi pe internet.

 

 

Și uite așa vei reuși să rămâi relevant în următorii ani, iar în același timp reușești să faci asta zi de zi.

 

Pentru că e al naibii de greu să faci aceleași lucruri zilnic, fără să îți perzi pasiunea pentru ele.

 

Ca oameni suntem multifuncționali. Avem interese în diverse domenii. Ne place să ne uităm la oameni talentați și experimentați care ne învață și ne oferă din înțelepciunea și experiența lor de viață. Ne plac poveștile. Ne regăsim în ce trăiesc alții. Și ne place să aflăm lucruri din arii vaste pentru că viața nu e doar despre un singur lucru. 

 

Viața e o colecție de experiențe. Iar acele experiențe merită împărtășite cu alții. 

 

Sigur că nu trebuie să o dăm în extrema aceea în care toată lumea știe totul despre noi.

 

Nu.

 

Tu decizi ce părți vrei să dai mai departe. 

 

Tu decizi ce vrei să știe alții de la tine și despre tine și ce nu. 

 

Tu decizi cum vrei să fii perceput în lume.

 

Și cred că această „filosofie” te va ajuta pe termen lung. Poate acum ți se pare normal să publici conținut doar despre domeniul tău. Și cu siguranță că are mult sens să faci asta. Dar va fi oare la fel și peste câțiva ani?

 

Ține cont că evoluăm.

 

Ajungem la alte nivele.

 

Dacă în trecut eram un simplu voluntar într-un departament de marketing, acum sunt la alt nivel. 

 

Ține cont că acum poate ești super nișat și faci doar reclame pe Facebook și doar despre asta vorbești. Dar dacă în următorii 5 ani reclamele pe Facebook nu mai sunt relevante?

 

Ce o să faci atunci? 

 

O să te apuci de creat dat consultanță pe inteligență artificială în marketing?

 

Oamenii o să zică că ești impostor.

 

Nici super nișat nu e bine. Și nici super generalist.

 

 

DAR ATENȚIE

 

 

Tot ce am scris până aici trebuie luat și adaptat la propriul tău context. Observă că m-am referit strict la zona de creare conținut online (pentru că doar prin conținut poți ajunge să obții atenția oamenilor). Nu m-am referit la ce vinzi tu, sau la ce model de afacere ai sau ai vrea să ai. Asta tu știi cel mai bine și e alt subiect de discuție, poate chiar mai amplu.

 

Eu consider că poți vorbi despre diferite subiecte care te interesează, atâta timp cât o faci cu pasiune și sunt în folosul cuiva. 

 

 

Poți rămâne nișat pe aria ta de expertiză dacă vrei. Doar ține cont că mereu vor fi alții mai buni care îți vor lua fața. Și unicul mod în care te poți diferenția cu adevărat și în care poți fi cu adevărat autentic este să devii un „generalist autentic”. 

 

Generalist autentic = persoană care vorbește/face cu pasiune lucruri din mai multe arii de expertiză.

 

 

O să vezi că altfel ești apreciat când ești un foarte bun profesionist pe domeniul tău, dar în același timp ai și un stil de viață sănătos. Ești bun și pe investiții la bursă. Ești și un speaker excelent. Și așa mai departe.

 

De exemplu, pentru un antrenor de fitness e normal să arate bine și să mănânce foarte sănătos. Dar când vezi un antreprenor că arată bine, are stil, are cultură, are rezultate… altfel îți schimbi părerea despre el, nu? 🙂

 

Concluzia o las în seama ta. Tu alegi ce vrei pe mai departe.

 

Rămâi tare!

 

Andrei Isip

 

 

P.S.

 

Săptămâna aceasta am suținut un speech în fața unor studenți, în cadrul Youth Speak Forum, Cluj-Napoca.

 

Poți vedea întregul meu discurs aici:

 

https://youtu.be/pWaf2LojA3Y?si=tgcROcKZmlxd9CAb

 

✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:

1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată

Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile. 

2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.

3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.

Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.

Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.