Sunt în domeniul marketingului de peste 7 ani. Iată 10 sfaturi care te vor ajuta în afacerea ta:
1. Marketing vs Produs
Dacă doar unul din ele este bun, nu te va ajuta prea mult. Unii investesc doar în marketing și nu își rezolvă problemele cu produsul. De aceea vânzarea e mai dificilă. Unii investesc doar în dezvoltarea produsului și uită de tot de marketing. Au un produs grozav pe care se așterne praful pentru că nimeni nu știe de el.
Secretul e o combinație între cele două.
2. Vinde o soluție pentru o piață flămândă
Identifică ce-și dorește piața. Cu cât nevoia e mai mare și mai urgentă cu atât îți va fi mai ușor să vinzi. Cu cât durerea și problema e mai mare, cu atât ai șanse să faci mai mulți bani. Analizează ce vor clienții și adaptează-ți ofertele în funcție de asta.
3. Marketing direct sau Branding
Marketingul direct îți aduce rezultate rapide și măsurabile. Brandingul îți aduce rezultate lent, dar creează loialitate pe termen lung. Ambele se completează reciproc. Majoritatea afacerilor nu au un brand. Au doar un logo sau o așa zisă identitate vizuală. Un brand înseamnă reputație. Un brand înseamnă să ai clienți mulți pe care îi servești constant și să fii recunoscut în piață pentru asta.
4. Organic sau plătit
Ambele costă. Ambele îți mănâncă resurse: timp, bani, energie. Ambele se completează reciproc. Pentru rezultate rapide și amplificare investești bani în reclame. Pentru sustenabilitate investești în conținut organic.
5. Poveștile au putere
Fii un bun narator. Scrie și vorbește clar, la un nivel accesibil tuturor. Concentrează-te pe punctele de durere ale publicului și oferă soluții. Este mai important ce spui decât cum spui (pentru că poți descrie foarte frumos un câcat, dar la finalul zilei tot un câcat rămâne).
Povestea ta trebuie să fie captivantă și relevantă pentru audiența ta, astfel încât să rezoneze cu nevoile și dorințele lor. Pentru a putea spune o poveste bună, trebuie să ai claritate. Fii un bun scriitor. Vorbește și scrie ca și cum ai fi în clasa a VI-a. Trebuie să poți transforma orice lucru complex să pară simplu pentru cine vede/aude ce spui. Astfel vei oferi claritate.
6. Captează atenția
Prima vânzare pe care o faci este, de fapt, obținerea atenției cuiva. Crește consumul de conținut oferind valoare continuă și relevantă pentru publicul tău. Atragerea atenției și menținerea interesului sunt esențiale pentru a transforma potențialii clienți în clienți fideli.
7. Construiește dorința înainte de a vinde
Transformă curiozitatea în acțiune de cumpărare. Stârnește interesul și fă-ți produsul să pară de neînlocuit în percepția clienților. După ce construiești această dorință, pune preț pe ce oferi. Prețul este ce plătești. Valoarea este ce primești. Întreabă-te: „Ce ar fi valoros pentru clientul meu pentru a-i rezolva problema?”. Oferă mereu mai multă valoare decât prețul perceput.
Ține minte: o ofertă bună bate orice argument. Fă promisiune clară și redu riscurile.
8. Deleagă
Ca proprietar de afacere trebuie să delegi și să conduci. Ia-ți oameni capabili alături de tine care să te ajute să îți crești afacerea. Concentrează-te pe activitățile care generează bani și nu te lăsa prins în detalii care pot fi delegate. Pentru a face roata să se învârtă ai nevoie de cash flow (bani constant). Dacă devii prea ocupat în afacerea ta, nu vei mai avea timp nici să cheltui banii pe care îi faci. Și atunci, ce sens mai are ce ai vrut să începi de la început?
Trebuie să te gândești cât valorează timpul tău. Cât valorează pentru tine o oră? Pentru asta poți face un calcul simplu. Împarte profitul total pe o lună la numărul de ore pe care le-ai muncit. Dacă o activitate valorează mai puțin decât acest câștig, deleagă.
La început ai nevoie de bani rapid pentru a respira. Apoi ai nevoie de bogăție, care se construiește mai lent. Dacă joci jocul pe o perioadă de decenii, ai șanse mai mari să te îmbogățești. Pentru că oamenii vor să fie bogați, nu să devină bogați. Și mulți nu au această răbdare. Jocul lung are mai puțină competiție.
9. Dezvoltă abilități
Obține abilități noi care te ajută pe termen lung (ex: scriere, comunicare, leadership). Concentrează-te pe abilitățile care îți aduc cele mai mari câștiguri. Abilitățile pe termen scurt sunt cele precum învățarea creării unei reclame pe Facebook. Platforma se schimbă constant la fel și algoritmii. Pentru asta e necesar să fii mereu acolo și să înveți constant.
Folosește 80% din timp ca să crești LTV-ul (durata medie de viața a unui client). Fă-i să cumpere mai mult și mai des.
Fă lucrurile fundamentale. Nu ai nevoie de cel mai complex funnel de marketing din lume. Uneori e atât de simplu precum o reclamă și un mesaj text.
10. Viitorul marketingului
O mare parte din activitatea manuală se va automatiza și se automatizează cu ajutorul AI-ului. Dacă înainte era greu să scrii un articol de blog informativ, acum îl faci în câteva secunde. De aceea mediul devine tot mai competitiv.
Ca să faci o diferență trebuie să te raportezi la propriile experiențe (storytelling), pentru că ele nu pot fi copiate de nimeni. Asta duce spre autenticitate, conexiune umană.
Dacă ai nevoie de ajutor pe partea de marketing, știi cum mă găsești.
Rămâi tare!
Andrei Isip
Newsletter
Alătură-te gratuit celor 1000+ antreprenori, experți, consultanți, creatori și coachi care vor să scaleze afacerea și să-și accelereze creșterea în mediul online