Azi discutăm despre social media marketing și alternative eficiente ca să îți crești vânzările afacerii.
Reach-ul pe Social media (conform unui studiu realizat în ianuarie 2024 de Neil Patel pe 15.000 conturi):
- dacă adaugi un link către un website extern la postarea ta de social media, duce la o scădere a reach-ului de 219.49%
- conținutul de tip „short video” are în medie 32.18% mai mult reach organic (acu 3 ani, a fost 54.77%)
- conținutul video în trecut avea o medie de 13 secunde per video, acum media e de 44 secunde per video
- acum 3 ani, postările cu 10+ comentarii aveau 285.32% mai mult angajament, acum au 194.26%
- reach-ul organic pe social media a scăzut cu 61.83% față de acum 3 ani
- profilurile care publică în medie de 1-2 ori/zi, profită de cel mai bun reach, în timp ce acum 3 ani profilurile care publicau în medie 3+ postări pe zi vedeau cel mai mare reach
- în ambele perioade, conținutul de calitate scăzută nu au randament și îți strică reach-ul la tot conținutul contului
- când răspunzi la comentarii în postări vezi o creștere de 12.7% a reach-ului organic; acum 3 ani era 39.57%
În concluzie: reach-ul organic e în scădere pe toate platformele. 😐
Deși mulți oameni care sunt activi în mediu online (în special marketerii) recomandă marketingul pe social media ca fiind o soluție potrivită pentru toate afacerile (inclusiv pentru antreprenorii solo sau freelanceri), trebuie să luăm în considerare următoarele:
1. Următorii pe social media nu mai contează așa mult din punct de vedere financiar
Așa cum am menționat și în episodul „Tainele Social Media Marketing” numărul de urmăritori reprezintă „vanity metrics” (adică cifre fără relevanță foarte mare).
Motivul este simplu: nimeni nu intră specific pe profilul tău/afacerii tale ca să vadă ce ai mai postat.
Oamenii intră direct pe platforme și dau scroll. Dacă ai postat ceva în ultimele 24 de ore, le va apărea postarea ta. Dacă nu, ești ca și uitat 😅.
Consumul de conținut este enorm. Imaginează-ți că majoritatea avem conturi pe multiple platforme sociale. Eu am stat să îmi analizez conștient comportamentul personal pe social media și am realizat că fac un schimb între platforme destul de des. Și ca să duc acest mini experiment și mai departe, am analizat comportamentul la majoritatea persoanelor cu care interacționez fizic.
Ce am observat?
Există un pattern comun la toți consumatorii media: intri pe una din aplicațiile sociale preferate. Începi să dai scroll. Vezi ceva interesant: salvezi postarea/reacționezi/distribui cu alt prieten/coleg… eventual lași comentarii și treci mai departe. Când te-ai săturat de conținutul de pe o aplicație, te muți pe alta care are un format și o experiență puțin diferită. La un moment dat realizezi că stai cam mult și închizi. Apoi îți apare o notificare și deschizi să vezi ce e. Și iar intri într-un loop infinit de scroll 😵💫.
Când contează numărul de urmăritori?
Fix la prima interacțiune cu contul. E ca prima impresie care contează (oarecum). Deși în prezent lumea e ceva mai precaută acum (nu așa multă lume)… și se uită să valideze numărul de urmăritori cu numărul de vizualizări la postări.
Știm bine că mulți apelează la platforme de „fake followers” care aduc roboți să te urmărească (sau „armate” de asiatici care au sute de conturi menite să dea follow contra-cost). Și atunci când vezi asta, îți pierzi automat încrederea în acel cont.
Sau mai contează numărul de urmăritori și dacă ești om care face social media marketing sau așazis „influencer”.
Totuși, numărul de urmăritori, reacții și vizualizări contează deoarece e o dovadă socială. Face parte din cele 47 de declanșatoare emoționale din Psihologia Persuasiunii în Marketing despre care am făcut un întreg curs în cadrul Clubului Vincit. Am evidențiat acolo cele mai importante elemente care stau la baza influenței umane. Aceste elemente sunt folosite de politicieni, antreprenori și diferiți oameni de succes pe care îi recunoaștem din numeroasele lor apariții media.
Dar, de ce zic că urmăritorii nu mai contează așa mult din punct de vedere financiar?
Pentru că nu e suficient doar să îi ai. Trebuie constant să fii activ, să publici conținut în diferitele forme pentru a întreține vizibilitatea pe cont. Și dacă nu faci asta, așa cum am dovedit, e imposibil să mai vinzi ceva.
2. Marketingul pe social media e doar un alt canal de marketing care te costă
Unele persoane sau afaceri câștigă bani și fără să posteze constant pe social media. E adevărat că o prezență constantă îți asigură multă vizibilitate și te ține aproape de prospecții tăi, fiind activ prezent și în mintea lor. Totuși, trebuie să înțelegi următoarele aspecte:
- marketingul pe social media e un joc de bătaie lungă care nu îți aduce bani rapid
- dacă ar fi să începi de la zero (fără absolut nici o cunoștiință/experiență despre acest domeniu) și alegi să publici conținut constant și doar să încerci să faci inginerie inversă cu ce vezi la alții, ți-ar lua undeva la 6-12 luni ca să vezi rezultate notabile
- dacă ar fi să începi de la zero (cu experiență și cunoștiințe despre acest domeniu) și publici conținut constant, ți-ar lua undeva la 3-6 luni ca să vezi rezultate notabile
- rezultate notabile = mai multe vânzări sau mai mulți clienți din care câștigi suficient cât să începi să te întreții (depinde de modelul de afacere și contextul specific)
Marketingul pe social media e greu și costisitor.
Oricine a reușit să publice conținut de calitate zilnic timp de 1-3 luni, fără întrerupere, înțelege la ce mă refer. Efortul de energie și timp pe care trebuie să îl aloci e mare. Și cum cel mai bine crești organic prin postări video de tip „shorts/reels”, asta implică automat ca cineva să fie în fața camerei de filmat. Acel cineva ești tu.
Chiar dacă ar fi să ai oameni care să se ocupe în locul tău de toată această activitate, tot ar fi necesară intervenția ta. Pe lângă asta, te costă și bani să ai acest ajutor. Și dacă faci parte din categoria de persoane mai inovatoare, poate alegi să îți automatizezi cumva activitatea cu ajutorul unor unelte cu AI.
Aici îți dau și un pont: poți înregistra un videoclip de tip „Q/A” în care răspunzi la 30 de întrebări pe care publicul tău țintă le are în domeniul în care activezi. Filmarea o poți face dintr-una.
Îți ia cam 1-2 ore maxim. Apoi decupezi toate secvențele și le publici pe platforme pe rând. Dacă vrei, poți folosi platforma Opus.Pro care îți face automat decupările și îți adaugă subtitrări în limba română. E contra-cost. Îți salvează niște timp dar nu e chiar perfectă. Încă mai ai de retușat pe editare și uneori e frustrant că se încarcă greu.
Dar e o alternativă super.
Cel mai dificil lucru în ceea ce privește marketingul pe social media e faptul că nu ai predictibilitate în vânzări și nici control. Depinzi mereu de algoritmii care se schimbă constant și trebuie să ții pasul cu trendurile, noutățile și dinamica domeniului. Ceea ce poate fi copleșitor.
3. Ce urmărești? Vrei să faci bani? Sau vrei să faci vizualizări și like-uri?
Probabil varianta 2 e cea convenabilă.
Făcând abstracție de la donații din live-uri pe TikTok sau alte moduri de monetizare a conținutului pe platformele sociale, dacă ai o afacere probabil te interesează să îți vinzi produsele și serviciile.
Știi bine că nu prea merge cu postările de vânzare pentru că nu ai reach organic. Și ca să vadă multă lume postările de vânzare, trebuie să investești în reclame. Deci tot ajungi să plătești.
Partea bună e că vei câștiga ceva din asta. Acuma bineînțeles, performanța reclamelor depinde de abilitățile tale sau ale colaboratorilor tăi.
Uneori nu e suficent doar să faci reclame de vânzare pe o piață rece, pentru că oamenii nu te cunosc și încă nu au încredere în tine sau în ce oferi.
Și atunci soluția care ar fi?
Ar trebui să îți faci o strategie de marketing online care să îți asigure cât mai mulți potențiali clienți la care să le poți vinde produsele/serviciile tale.
Pentru asta am pregătit și un Training Video:
Cum să crești rapid venitul afacerii tale cu ajutorul unei strategii eficiente de marketing online…
…fără echipe costisitoare de marketing și fără să postezi zilnic pe social media.
Vezi training-ul video de pe acest link.
Rămâi tare!
Andrei Isip
✅ Oricând ești pregătit, iată 3 moduri prin care te pot ajuta:
1. Cursuri de marketing online și Comunitate privată
Aici împărtășesc 7+ ani de experiență în marketing online, metode validate și strategii profitabile.
2. Sesiuni individuale 1 la 1 – Dacă ai nevoie de ajutor specific în campaniile tale de marketing, sunt disponibil să îți ofer consultanță ca să obții rezultate mai bune într-un mod mai eficient.
3. Servicii de marketing – Prin intermediul agenției mele poți beneficia direct de ajutor și implementare a strategiilor, tacticilor și activităților de marketing online pentru afacerea ta.
Dacă încă nu ești înscris la Newsletter-ul meu, acum e momentul să o faci.
Alătură-te celor 1000+ persoane care primesc în fiecare weekend scrisorile mele pe email.